Antic Règim I Revolució Industrial

Páginas: 18 (4344 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2012
Antic Règim
Sistema social, econòmic, polític i jurídic que caracteritza a Europa i colònies als s. XVII-XVIII. (utilitzada primerament a França )
Demografia antiga
Grans taxes de natalitat i mortalitat (30/40%o), la demografia creixia poc (a Anglaterra o Províncies Unides no). Al segle XVII, època de crisi per fam (males collites), malalties, guerres, mala higiene... Això dona a mortaldatscatastròfiques.
Al segle XVIII hi va haver un augment demogràfic alta natalitat i una millor nutrició que fa reduir la fam i malalties, també milloren les medicines i la higiene. Això dona a més demanda i més producció, per tant una millora econòmica, també es veu afavorida la revolució agrícola i industrial per la disponibilitat de mà d’obra.
Economia de base agrària
Se li pagaven
rendesper conrear-les
Se li pagaven
rendes per conrear-les
La principal font de riquesa es la terra i treballen 80% de la població i era de subsistència i autoconsum (mercats i fires) . Hi havia dos tipus d’amos de terres:
- Senyoria territorial (Conjunt de terres a mans d’un noble o eclesiàstic)
- Senyoria jurisdiccional (Exercia la justícia a la seva terra)
La producció era insuficient perl’endarreriment tècnic, fenomen meteorològics. Hi ha dos tipus de conreu:
- Camps oberts (openfeld): Terrenys sense tanques individual o col·lectiu per conrear
- Camps tancats (bocages): Camps individuals amb tanques de conreu diversificat
També hi havia propietats comunals zones de boscos i pastures per pastar bestiar. El poc desenvolupament de la ramaderia obliga a una dieta de cerealsi blat.
L’àrea de Països Baixos, Nord de França i Sud Anglaterra amb millor agricultura per rotació de conreus, selecció de llavors, millora instrumental...
Indústria
Tres tipus d’activitat industrial:
- Gremis: Grup d’artesans que controlaven l’economia de les produccions artesanals dels oficis (preu, materials, lloc de venda...) Treballaven en petits tallers amb escassa tecnologia icontrolaven tot el procés d’elaboració.
- Industria domèstica (putting out System): S. XVI-XVII. Inversor capitalista compra materials i eines per fabricar un producte, aquests se’ls hi dona als camperols que els fan a casa seva i després els venia. Va fer augmentar la producció i baixar preus que satisfeien la demanda creixent de productes.
- Manufactures: S.XVIII. No comporten avanç tècnicni màquines, va tenir poc èxit, menys en productes de luxe com tapissos.
Comerç
Intercanvis interns escassos per mala comunicació i un mercat no unificat.
- Mercat internacional (colonial): Gran transformació per augment i expansió. Les rutes estaven patrocinades pels governs i companyies privilegiades. En el s.XVI les més importants són Indià- Espanya o Portugal però van decaure al XVII.Durant XVI-XVII les companyies es basaven en protecció monàrquica. Havien de vendre productes propis i canviar-los per metalls preciosos per sufragar la despesa.
Al s.XVIII les grans companyies van ser britàniques, Londres va permetre el lliure comerç i van fer els intercanvis rendibles.
- Comerç interior: En fires i mercats setmanals, els mercats eren centres de comerç locals i les firesnacionals o internacionals, a més existia el comerç itinerant (venedors ambulants). Els mercats es van mantenir, mentre que les fires van decaure a la segona meitat de XVII, van ser substituïdes per llotges (negoci diari i vendes sobre mostres, alguns es van especialitzar. Liverpool i Bremen- cotó, Praga- sucre...)
Desenvolupament urbà escàs
Les ciutats amb més de 50.000 són escasses, elspobles són els centres. A mitjans de XVIII a Anglaterra s’emigra del camp a la ciutat. Això farà un creixement urbà
Estructura estamental
Un estament (grup social), definit per un estil comú de vida són impermeables, els privilegiats ho són des de naixement, són tres classes socials:
Noblesa: - propietaris de terres
- No pagaven impostos
- Tenen càrrecs públic
- Tenen privilegis...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antic Règim i Revolució Industrial
  • ANTIC REGIM, REVOLUCIÓ INDUSTRIAL,NACIONALISME,MOVIMENT OBRER
  • TEMA 1 ANTIC RÈGIM I IL
  • els transports de l'Antic Règim i el de la revolució industrial
  • Antic Règim
  • Antic Règim
  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS