antic règim

Páginas: 9 (2192 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2014
1. L’ÀNTIC RÈGIM
Conjunt de trets polítics, jurídics, socials i econòmics a Europa en el període anterior al segle XVIII. Emprat per primera vegada pels revolucionaris francesos.
Situació econòmica  rural. La producció agrícola constituïa la principal font de riquesa. ¾ parts de la població activa es concentren en l’activitat agrícola i ramadera. L’altre quart es dedicava al comerç iartesans. La major part de les terres estaven vinculades als nobles i al clergat, algunes municipals o de la corona. Els drets senyorials eren el conjunt de prestacions i rendes que rebien els senyors en relació amb el domini que tenien sobre la terra. Els senyors eren els grans beneficiats, els pagesos havien de treballar i pagar. Època de por. Els pagesos tenien l’obligació d’entregar a l’Església unadesena part de la collita (delme). L’agricultura era de subsistència (produeixen amb l’objectiu de subministrar-te a tu mateix, no comercial)  autoconsum. Es donava al policultiu. L’excedent era comercialitzat en mercats i fires. Dos tipus bàsics d’explotació agrícola: camps oberts i les terres comunals. Molt freqüents les crisis de subsistència. Les males collites generaven fam, desnutrició idisminució de la natalitat. Provocaven protestes. La xarxa de comunicacions era escassa i els transports molt rudimentaris. Comerç a llarga distància (s.XVI) a vaixell  sal (per conservar el menjar) i espècies (productes molt demanats). Comerç interior, els camins eren d’accés lent i insegurs. Intercanvis en els mercats del poble. Indústria de caràcter artesanal. Tres tipus d’activitat industrial:gremis a les ciutats (tots els artesans agrupats segons la seva activitat), indústria domèstica al camp (es realitza a les cases dels camperols, llençols, roba...), manufactures (primer pas cap a la industrialització, conjunt de gent que es reunia en el mateix espai per treballar). El desenvolupament urbà és escàs. A mitjans del segle XVIII hi ha emigració del camp a la ciutat (Anglaterra).Situació demogràfica  taxes de natalitat i fecunditat elevada (necessitats de mà d’obra, mortalitat elevada). Esperança de vida 40 anys. Creixement nul.
Situació social  estaments indivisibles. La noblesa, el monarca... té més poder, privilegiats. Els no privilegiats son el poble, els burgesos i els artesans. El clero 1% de la població representa el primer estament privilegiat. No paga impostos irep el delme, grans propietaris. No era un grup homogeni. Dins hi ha diferents estaments (bisbes, capellans).
El tercer estat (95% de la població) patien una clara discriminació legal i econòmica. Tenien un interès comú: l’oposició al règim feudal i la reivindicació de la igualtat civil.
Situació política  monarquia absoluta (Lluís XIV). El poder li es concedit al Rei per Déu, per tant, no télímits terrenals. L’absolutisme provoca que la norma general fos l’arbitrarietat. Hi ha gent al voltant d’aquest monarca: Consell de ministres (el monarca escull a dit), l’exèrcit, la Burocràcia (funcionaris) i la Diplomàcia (cos encarregat de les relacions internacionals entre les diferents nacions). Al segle XVIII només Gran Bretanya i Holanda tenien una monarquia limitada per un parlament. Unaminoria rica tenia dret a vot (15%), els habitants de les colònies i l’esclavitud no hi eren representats.
LA CRISI DE L’ÀNTIC RÈGIM
La il·lustració aportarà una ideologia al tercer estat, especialment a la burgesia. El 80% eren analfabets, per tant els únics que tenien el poder eren la noblesa.
La il·lustració és un moviment filosòfic, literari i científic a Europa. Moviment que provocaràun canvi de mentalitat molt important a la història. Idees fonamentals:
Raó  és l’únic mitjà per aconseguir la veritat.
Progrés  permet l’avenç de la humanitat de manera evolutiva i indefinida.
Naturalesa  és l’origen de tot allò que és genuí, vertader i autèntic.
Felicitat  és un bé al que tothom té dret.
Es va difondre ràpidament per les ciutats. El principal mitjà de difusió va ser...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antic Règim
  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim
  • Antic Règim
  • la crisi de l antic regim
  • antic règim (valencià)
  • Examen Antic Règim
  • Resum Antic Règim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS