Antic Règim

Páginas: 12 (2987 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2015
Tema 1 - L’Europa de l’Antic Règim

L’ANTIC RÈGIM I LA PROPIETAT DE LA TERRA
L’Antic Règim és un terme que apareix a la Revolució Francesa amb un trencament radical d’idees. Comença quan s’acaba l’època medieval. S’inicia la revolució francesa que va del 1492-1789. S’acaba amb el capitalisme mercantilista, sorgiment d’una economia de subsistència. Era una població totalment estancada. LaPesta Negre va matar una tercera part de la població europea. Era una societat que hi havia molta natalitat però molta més mortalitat. Tenien molts fills per així tenir molta mà d’obra i perquè l’esperança de mortalitat era enorme.
L’economia de l’Antic Règim era agrària, la possessió de la terra tenia el poder. Hi havia una economia basada en l’intercanvi. Hi havia un nou sistema entre la banca. El99 % de les famílies estaven fora l’abast dels beneficis, només les famílies importants podien tenir beneficis. Una altre característica eren les desigualtats econòmiques, no es jutjava igual a un ric que a un pobre. Una economia de classes vol dir que qualsevol pot ser de la classe social que vulgui però no hi ha interacció entre ells per això s’enfrontaran.
L’absolutisme monàrquic: La figuradel rei és el cap militar que en una societat decideix tenir. A l’època medieval no tenia poder, tenia una monarquia pactista, havia de pactar per poder governar. La monarquia autoritària: El monarca s’imposa sobre les institucions. La monarquia absolutista: Només hi ha el rei. La unió entre religió i poder. L’Europa protestant i catòlica.
El Renaixement és la base de l’Antic Règim. És una novamanera de pensar que el centre
del món és l’home. Estem parlant d’una societat aristocràtica, que és el grup social més elevat. Societat Estamental. Noblesa d’espasa (La més vella, es consideraven els únics) i Noblesa de tova (Persones que han accedit aquí pels favors a la monarquia i al rei). Aquestes dues nobleses s’enfrontaran. Hi ha l’alta noblesa i la baixa.
La burgesia era la gent delbarri. Els burcs eren barris fora la ciutat, per la muralla. La burgesia no és privilegiada i el seu enemic és la noblesa. La noblesa no participarà al comerç perquè es pensaran que és rebaixar-se. L’aristocràcia s’anirà empobrint i la burgesia enriquint. Les classes socials es barrejaran mitjançant el matrimoni.
Espanya al segle XVI va ser una gran potència mundial. Els principals enemics erenFrança i Anglaterra.
La propietat de la terra era una societat de base agrària. La propietat privada pràcticament no hi era perquè estava en mans de l’església, etc. Els treballadors, pagesos... no tenien terres pràcticament. A la corona hi havia molt poca propietat privada lliure. El senyor impartia justícia. Qui posseïa les terres podia disposar de la justícia. Se’ls donava diferents usos a lesterres. El senyor feudal tenia els elements per explotar aquestes terres a la seva propietat. No només impartia justícia sinó que tots els serveis que portava a les seves terres s’haurien de pagar. La part que no era de reserva senyorial eren els masos (que això era una parcel·la de terra gran). Hi podien haver pagesos lliures o pagesos adscrits a la terra (significava que estaven lligats a laterra). La persona que ocupava els masos pagava al senyor feudal un lloguer per utilitzar els territoris. I els pagesos havien de pagar per utilitzar els serveis i havien de fer feines al camp pel rei. Tenien un sobreesforç físic i econòmic.
DRETS SENYORIALS
Són les rendes i els beneficis que reben els senyors per ser propietaris de les terres. Les prestacions personals les exigia el senyor.Aquestes quedaven arrodonides pel fet que havien de donar una part de la collita al senyor. Del que collies li havies d’entregar el 10 % a l’església, que això era el delme. Era igual si hi havia males collites, ho havies d’entregar sí o sí. Una crisi d’insoldadura era la impossibilitat que tenia la família de sobreviure entre una collita i la pròxima recol·lecta. Era la incapacitat física i real...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antic Règim
  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim
  • Antic Règim
  • la crisi de l antic regim
  • antic règim (valencià)
  • Examen Antic Règim
  • Resum Antic Règim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS