Antic regim activitats

Páginas: 13 (3122 palabras) Publicado: 6 de noviembre de 2011
|
Activitats T. 1 |
El segle XVIII |
|
Axel Granados Toda |
04/10/2011 |


|

Activitats Unitat 1.
Pàgina 13
Act. 1: Llegeix i observa els documents i sintetitza breument les idees essencials de cadascun.
Doc. 1: és una font d’informació primària ja que és una fotografia feta a l’època. Aquest document representa la Universitat de Cervera, fundat l’any 1717 per ordre delrei Felip V. Es van tancar les Universitat de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, per que havien esdevingut un focus de resistència antibubònica. Per això es fundava la Universitat de Cervera, ja que es considerava una vila de provada fidelitat.
Doc. 2: és una font d’informació primària estricte, ja que és un text escrit en aquella època. És una crítica que es fa a les causes judicials perestar escrites en castellà, és a dir, per la repressió de la llegua catalana. També es queixa, que estan esborrant el rastre de la llengua catalana arreu vagin, i la dificultat que tenen els ministres castellans i d’altres províncies per entendre el català.
Doc. 3: és una font d’informació secundària, ja que és un mapa històric. El document tres fa referència a la ciutadella, on es van esdevenir elsímbol màxim de la repressió borbònica: va construir-se sobre l’enderroc de més de mil cases del barri de la Ribera.
Doc. 4: és una font d’informació primària estricte, ja que és un text escrit en aquella època. Fa referència als efectes de l’ocupació, dient que els soldat es reparteixen casa per casa perquè els hi donin de menjar i veure, i amb aquest fet, la gent fa el que no podia fer, que eragastar diners.
Doc. 5: és una font d’informació secundària ja que és un text elaborat a posteriori. Parla de la ciutat enterrada, ja que un sector de la ciutat de Barcelona es va utilitzar per construir-hi la Ciutadella, i deixar-hi una gran esplanada com ha zona de seguretat. Al segle XIX es va construir el mercat del Born, sobre l’esplanada. Més tard, cap al final del segle XX, es varemodelar, i van trobar les restes de l’entremat urbà del barri de la Ribera que havia estat destruït l’any 1714.
Doc. 6: és una font d’informació secundària ja que és un text elaborat a posteriori. Tracta sobre els primers anys d’ocupació del borbònics a Barcelona. Entre els anys 1714-1716 les autoritats borbòniques van posar les bases d’una repressió sistemàtica fonamentada en un Estat d’excepciópermanent. Aquest territori havia de servir per enaltir la figura de Felip V i visualitzar la subjugació de Catalunya a la monarquia borbònica. Les mesures d’ordre públic anaven des de la requisa d’armes fins al control social. Aquestes mesures van abocar la ciutadania a un clima de desmoralització insuportable. Quan es va aprovar el Decret de Nova Planta, tots els danys fets a aquesta societat erenirreversibles.
Doc. 7: és una font d’informació secundària ja que és un text elaborat a posteriori. Parla sobre el General Josep Moragues. Es va unir a les guerrillers anitifrancesos. Ell era contrari a la monarquia de felip V. Va col·laborar amb les tropes austriacistes en l’ocupació de Barcelona. Va rebre el títol de general per ser l’home d’armes més important del austriacistes. L’any 1713,pacta la rendició de la plaça de Castellciutat, però les tropes borbòniques no van respectar el pacte i va tornar a lluitar com a guerriller. Quan va caure Barcelona i Cardona, va intentar escapar-se a Mallorca, paro el van enxampar, i va ser detingut, torturat, mort i esquarterat.
Doc. 8: és una font d’informació primària, ja que és una fotografia de l’època. Fa referència al Fossar de lesMoreres, Barcelona. Lloc del barri de la Ribera on es van enterrar els qui van morir en la defensa de la ciutat el 1714.
Act. 2: Amb els DOC. 1 i 2, analitza els efectes que l’ocupació va tenir en la llengua i la cultura catalanes.
En el primer document, que representa la façana de la Universitat de Cervera, va fer una repressió en el camp de la cultura i de la llengua. En aquest sentit, es va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antic Règim
  • Antic Règim
  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim
  • Antic Règim
  • antic règim (valencià)
  • la crisi de l antic regim
  • Examen Antic Règim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS