Antic Règim

Páginas: 5 (1166 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2014
Antic Règim
Senyoria territorial: el conjunt de terres en mans d’un senyor. Estaven dividides en masos que eren decits a homes que treballaven la terra o a serfs que asseguressin prestacions. Explotació económica.
Senyoria jurisdiccional: era el poder i els drets senyorials que provenien de l’explotació económica de les propietats.
El delme era l’obligació que tenien els pagesos d’entregar lamajoria de les collites a l’Ésglésia per asegurar el manteniment del clero i del culte.
Els openfields eren camps oberts on s’hi practicava guaret. També hi havia terres comunals dedicades a les pastures dels animals.
La producción ramadera era insuficient i l’agricultura no produia suficients aliments, el que va donar lloc a una crisi de subsistencia, on els aliments s’encarien. La fam i ladesnutrició va provocar les revoltes del pa.
La subalimentació, la falta d’higiene i els escasos recursos mèdics provocaven una mortalitat elevada i l’esperança de vida era baixa. La natalitat era molt alta. Crisi demográfica.
A les ciutats hi havia una producción artesana, els gremis, unes agrupacions d’artesans de la mateixa professió que controlaven el volum de producción i els preus de venda.El treball domèstic: un artesà distribuia la materia primera i facilitava els instruments de treball necessaris a una familia pagesa per a que pogués elaborar els productes a casa seva.
Manufactures: establiments subvencionats, impulsats per l’estat o d’iniciativa privada, on s’elaboraven determinats articles de luxe.
La xarxa de comunicacions era escassa i els transports rudimentaris. Elsvehicles més utilitsats ern el carro i la diligència. També la navegació marítima i la fluvial.
La majoria d’intercanvis comercials eren de comerç interior (local o comarcal), a les grans fires periòdiques.
El comerç colonial va augmentar més el comerç entre territoris separats pel mar, i va destacar el comerç triangular (Àfrica, Europa, Amèrica), que es bescanviaven productes elaborats europeus peresclaus a Àfrica, on eren venuts a Amèrica a canvi de productes agrícolas (café, cacau, tabac…)
Van neixer les institucions financieres (bancs) caracteritsant aquest periode com a capitalisme comercial.
La societat estava dividida en estaments on era difícil ascendir d’un grup social a un altre,
1- El clero s’ocupava de resar i asegurar la protecció divina. No pagava impostos (delme)
Alt cleroi baix clero.
2- La noblesa combatia i protegia la col•lectivitat dels adversaris.
3- El tercer estat produia els béns materials.La burgesia augmentava la seva riquesa notòriament. Les clases populars urbanes agrupaven els treballadors manuals, artesans i obrers de manufactures. La pagesia constituia la majoria de la población i es distingia de pagesos lliures, jornalers i serfs.
Hi haviamolta desigualtat dicil, on els privilegiats gaudien de molts drets que els no privilegiats havien de suportar carregues fiscals.
Hi havia una monarquia absoluta on el rei concentrava tots els poders (legislatiu, executiu i judicial) que se li havia otorgat pel poder diví. Havia molta arbitrarietat.
L’òrgan principal de govern era el Consell d’Estat i una de les limitacions del poder reial proveniadels parlaments, unes institucions que havien nascut a l’Edat Mitjana i que reunien els representats dels tres estaments, pero que el rei va intentar marginar.
Il•lustració
La Il•lustració va ser un moviment de carácter intel•lectual que es va desenvolupar a l’Europa del segle XVIII les idees del qual van inspirar la independencia dels Estats Units i la Revolució Francesa. Els seus precedentsvan ser Isaac Newton i John Locke.
Els il•lustrats tenien una fe absoluta en la raó i creeien que la inteligencia humana era l’unic mitjà per entendre i explicar el món. Van proposar un nou model d’organitsació política i social, basats en la llibertat i la igualtat, així com una nova doctrina política, el liberalisme.
Montesquieu proposà la divisió de poders i Rousseau defensa la necesitat dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antic Règim
  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim
  • la crisi de l antic regim
  • antic règim (valencià)
  • Examen Antic Règim
  • Resum Antic Règim
  • Vocabulari História Antic Règim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS