Antologia de poesia catalana

Páginas: 35 (8711 palabras) Publicado: 6 de diciembre de 2011
ANTOLOGIA DE POESIA CATALANA

TREBALL DE LECTURA DEL PRIMER TRIMESTRE.
POEMA 1
Guillem de Berguedà
Cansoneta leu e plana.

1. Arrodonim d’anàlisis mètrica. La poètica trobaduresca distingia entre cobles unissonans, que repeteixen idèntica rima a cada estrofa, i coblas singulars, en què les rimes varien en cadascuna d’elles, tot i que se’n mantingui la combinació. Les cinc estrofes de la“Cançoneta lleu i plana” et semblen unissonans o singulars? Si la rima afecta mots plans o esdrúixols, se l’anomena femenina; masculina, en cas de mots aguts. Repassa l’esquema de rimes del text: observes cap irregularitat? Hem vist com el poema du refrany. En canvi, no té tornada. Què designava en la poesia dels trobadors, aquest terme i quina era la finalitat?
El poema “Cançoneta lleu i plana”presenta una cobla que es repeteix la mateixa rima en cada estrofa i la seva rima és consonant.
Podem veure com el poema presenta regularitat en la presencia de rimes, ja que en trobem tant de femenines que afecten a mots plans, com de masculines que afecten a mots aguts.

“ Cançoneta lleu i plana,
leugereta, ses ufana,
farai, e de Mon Marques,
del traichor de Mataplana,
q’es d’engan farsitz eples.
A, Marques, Marques, Marques,
d’engan etz farsitz e ples ”

4. Titot, el líder de Brams i Mesclat, ha musicat totes les composicions conservades de Guillem de Berguedà al CD Guillem de Berguedà. Obra completa musicada (2003). Prova d’escoltar, si més no, la versió de la . Li escau la música amb que Titot l’ha vestit? Què pot haver trobat un rocker de canvi de mil·lenni en un poeta delmón del món feudal de nou segles enrere que l’interessi tant, més enllà que tots dos siguin del mateix poble, Berga?
Tot escoltant la cançó d’en Titot i sabent que el poema té una relació amb l’Edat Mitjana,podem dir que els seus instruments ens han recordat a aquesta. El ritme de la cançó és de la manera en que es produïa en la època trobadoresca i consta d’una obra que un bon català potvalorar-la com a molt bona, encara que el ritme no es gaire definit. Podriem dir que s’ha aconseguit musicar l’obra.
El motiu concret pel qual Titot ha musicalitzat aquest poema de Guillem de Berguedà no se sap ven bé, però deduïriem que és degut a l’odi que sentia Berguedà envers a Ponç de Mataplana.

6. Un canvi d’actitud radical tenyeix , en què Guillem de Berguedà plora la mort de Ponç deMataplana. La ironia n’és absent: es lamenta de cor. Llegeix el plany i indica com mor el . Cita els versos que et permetre descobrir-ho. Quina és, doncs, la causa que Guillem de Berguedà es desdigui del reguitzell d’ofenses que li havia etzibat? El penediment i els remordiments omplen el cor del poeta a les coblas III i IV. Una pregunta retòrica expressa un dels fets que més li requen, quin? A l’estrofafinal, el trobador col·loca l’antic adversari al paradís, al costat de dos dels seus joglars (Sabata i Ripollès) i dos cavallers famosos, Rotllà i Oliver: qui són aquests dos herois i per què els esmenta aquí? Per cert, l’aparença d’aquest cel es correspon gaire amb la imatge cristiana? Quins elements t’ho fan pensar?
En el vers 14 podem observar com mor el Marquès a mans dels pagans: “pagansl’han mort, prô Déu l’ha admès”.
En la segona estrofa del poema trobem aquest vers que ens diu de quina manera mor el Marqués.
La causa de que Berguedà es desdigui del reguitzell d’ofenses que li havia etzibat és que realment el reconeix com a un bon marquès després de la seva mort, ja que quan va morir no va poder fer-hi res.
També el considerà finalment, bona persona que va honrar la lleicristiana. Berguedà en la tercera cobla li transmet moltes lloances i en la quarta expressa el seu sentiment de dol dient que li hagués agradat que els seus desamors només fossin benvolers.
Per finalitzar, en l’ última estrofa del poema és on esmenta a Oliver, que era un rei francès, i també a Rotllà, que va ser un gegant que va lluitar en nom dels catalans contra els sarraïns. El poeta els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Traball Antologia de la poesia catalana
  • Antologia Poesia Catalana
  • Antologia de poesia catalana
  • Antologia De Poesia Catalana Resum I
  • Antologia De Poesia Catalana Vora La MAr
  • Antologia de poesia catalana
  • Antologia de la poesia catalana
  • ANTOLOGIA DE POESIA CATALANA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS