Antonio gaudi

Páginas: 3 (645 palabras) Publicado: 27 de abril de 2011
Gaudi a reusit sa creeze o reteta arhitecturala unica care combina taria goticului, cu luminozitatea catalana si influente din natura , impunand astfel linii extrem de fluide dar foarte sinuoase.Astfel, s-au nascut catenele gigantice care amintesc de cele gotice, dar care prezinta forme neregulate. Stilul gaudian a transformat iremediabil arhitectura, transformand-o intr-un puzzle de dimensiunigigantice.
A fost un bun observator al naturii, atras de forme, culori, si geometrie. Genialul arhitect a fost inspirat de ideea imbinarii dintre arhitectura si natura, dintre vegetal si mineral.Creatiile lui fac o sinteza intre imaginatie si puratehnologie. A fost atat de fascinat de formele ciudate si neregulate create de natura, incat linia dreapta specifica   in arhitectura traditionala, nuapare practic deloc in creatia sa. Are numai linii curbate care se apropie mai mult de esenta armoniei umane. Prin dezvoltarea  unui stilul arhitectural senzational, curbat, aproape fantastic, acestaa fost desemnat ca lider incontestabil al modernismului catalan ( varianta spaniola a curentului Art Nouveau).
Principalul sau sustinator a fost industriasul Eusebio (Sebi) Guell care a finantat maimulte constructii.
Gaudi spunea: "toate operele de arta trebuie sa aibe calitatea de a fi seducatoare, altfel nu pot fi considerate opere". A abordat intr-o forma originala geometria constructieiprin lipsa colturilor, a liniilor drepte. Poate ca de aceea unii contemporani l-au considerat nebun, ori credeau ca opera lui este doar "o zapaceala geniala".
Sagrada Familia reprezinta manifestareaconvingerilor religioase ale arhitectului si afirmarea suprarealismului in arhitectura. Fatada acesteia este atat de bogat impodobita incat ornamentele sunt de-a dreptul inghesuite reprezintand nastereaDomnului. Ornamentele sunt motive ale artei crestine realizate intr-un stil imaginativ libertin care trezeste uimire si respect. Intreaga constructie emana si un fel de neliniste sufleteasca...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antonio gaudí
  • Antonio gaudi
  • Antoni gaudí
  • Antonio Gaudi
  • Antonio gaudi
  • Antonio Gaudi
  • Antonio Gaudi
  • antonio gaudi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS