Antonio Salieri

Páginas: 2 (348 palabras) Publicado: 2 de octubre de 2012
Antonio Salieri (Legnago, 18 d'agost de 1750 - Viena, 7 de maig de 1825) va ser un compositor de música sacra, clàssica i òpera i un director d'orquestra italià.
Va passar la major part de laseva vida a la Cort Imperial de Viena, de la qual va ser compositor i mestre de capella. La seva filosofia artística es resumeix en el títol d'una de les seves òperes cèlebres: Primer la música idesprés les paraules.
Músic de gran vàlua i dotat de gran talent, es va dedicar a l'ensenyament, Salieri ha vist el seu nom unit a una presumpta rivalitat amb Wolfgang Amadeus Mozart, rivalitatque conté a més d'acusacions de plagi, una de més greu, que és la d'haver causat la mort del compositor de Salzburg, episodi sense cap base històrica i que va ser recreat per primera vegada en unpoema pel poeta Puixkin, sobre el qual es va inspirar el compositor Nikolai Rimski-Kórsakov per a compondre la seva òpera "Mozart i Salieri".
Durant la seva carrera, va tenir com a alumnes afuturs músics destinats a ser famosos: des de Beethoven a Schubert, des de Liszt a Czerny i Hummel. Entre els seus aprenents va comptar fins i tot amb un dels fills del propi Mozart, fet que uneixuna vegada més els seus noms.
Des de molt jove, Salieri, que havia estudiat violí amb Giuseppe Tartini, es trasllada després de la mort dels seus pares i en companyia del seu germà Francesco,primer a Pàdua i després a Venècia, per a aprendre l'art del contrapunt a l'escola de Giovanni Pescetti. A Venècia va conèixer Leopoldo Gassmann, Kapellmeister a Viena, el qual se'l va endur ambell l'any 1770 a la capital austríaca, a la cort de Josep II d'Habsburg. A la mort de Gassmann, esdevinguda quatre anys després, va assumir el paper de compositor de la cort.
Unes de les obresseves més importants van ser: Armida (1771)La Scuola de' gelosi (1778) L'Europa riconosciuta (1778) Axur, re d'Ormus, (1788) Palmira, Regina di Persia(1795) Falstaff o sia Le tre burle(1799)
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antonio Salieri
  • salieri
  • biografia de salieri
  • Antonio
  • antonio
  • Antonia
  • antonia
  • Antonio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS