Análisis de Texto - Blaise Pascal

Páginas: 2 (353 palabras) Publicado: 15 de febrero de 2014
“L'home no és més que una canya; la canya més feble de la natura, però una canya que pensa. No fa falta que l’Univers enter s’armi per esclafar-lo: un vapor, una gota d’aiguabasten per matar-lo. Però malgrat que l’Univers l’esclafés, l’home seria encara més noble que allò que el mata, perquè sap que mor i que l’Univers el guanya; l’Univers no sap res de totaixò”
Blaise Pascal, Pensaments 347

La idea principal que ens mostra el text és la de que l’home es l’únic esser racional que es coneix ja que és l’únic en tot l’univers quepot saber que mor. A més al text es compara als essers humans amb una fràgil canya i eludeix la possibilitat de que l’Univers es tan gran que ens pot aniquilar en qualsevol moment.El ser un esser racional significa que l’home té la capacitat que permet pensar, entendre i actuar segons la nostra capacitat racional. Aquesta hipòtesi s’entén un cop es veu quel’home ha assolit l’autoconsciència de que sap que morirà i sap que la resta de l’univers no. El simple fet de tenir autoconsciència significa que s’ha adquirit coneixement propi.L’home ha sabut quina és la seva relació amb el món, del seu propi ésser com a persona, de la seva conducta i dels seus actes.
Es podria relacionar amb el context filosòfic racionalistade l’època idealitzat per Descartes. De fet, el Racionalisme s'inicia amb René Descartes i té com a característica principal, la creença de la possibilitat del coneixement a partirde la Raó, és a dir, de l'existència de les Idees Innates. Es pot comparar l’home racional i amb autoconsciència del text de Pascal amb la figura del res cogitans de Descartes que esque dona al cos humà la capacitat de pensar, de la raó i la intel·ligència, el qual és immaterial. Seria l’equivalent a ànima.

Joel Real Aguilar
B2B Ins Can Planas
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Blaise pascal
  • Blaise Pascal
  • Blaise Pascal
  • Blaise pascal
  • blaise pascal
  • Blaise Pascal
  • Blaise Pascal
  • Blaise pascal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS