AP MOVOBRER15 COMPLET des

Páginas: 11 (2516 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2015
TEMA 2.- EL MOVIMENT OBRER I LES NOVES IDEOLOGIES OBRERES (pag. 34-83)
i) La nova societat i el naixement d'una nova classe social: el proletariat. Estructura social de la nova societat industrial capitalista amb els grups que la integren i les seves característiques.


















1.- L’enfortiment del capitalisme industrial es va consolidar una nova classe social, la burgesia, vinculadaa la propietat de les fàbriques. La seua riquesa va augmentar a un ritme molt ràpid i va disputar la preeminència social a la aristocràcia de l’Antic Règim. Ara els banquers, els empresaris i els grans propietaris agrícoles es convertiren en l’elit social. Gràcies al seu poder econòmic i la seua influència política i cultural creixent, ells organitzaren la societat segons les seues idees ivalors: la “mentalitat burgesa”.
Els nous valors burgesos es basaven en l’exaltació de la propietat privada, el treball, l’estalvi i l’individualisme.
A més, el control del sistema educatiu superior els dona avantatges, perquè els xics joves d’aquestes famílies burgeses eren els únics que podien accedir a l’estudi secundari i la universitat, de manera que les elits polítiques , científiques iculturals formaven part d’aquesta classe social i aquesta situació reforçava el seu domini.
La família va continuar sent el nucli essencial de transmissió i consolidació del patrimoni Açò va fer que l’habitatge familiar (vivenda burgesa) es va convertir en un símbol de prosperitat i d’estatus social (prestigi). Aquest nou grup fa voler imitar les formes de l’aristocràcia de l’Antic Règim i disposavende servei domèstic, duien vestits elegants, tenien institutrius i tutors per a educar els seus fills i sempre que podien feien ostentació de luxe i de refinament per a que tothom del seu cercle els valorara i apreciara ( “el que diran” –“virtuts públiques, vicis privats”) – (Veure la imatge de la vivenda i la seua estratificació social)
2.- En el segon nivell troben la “Clase mitjana” onapareixen dos grups ben diferenciats uns que no fan feines manuals i eren professionals que provenien de l’època moderna (advocats, metges, professors, comerciants...) i un de nou que s’ incorpora amb el temps i són professionals molt importants per a la societat industrial la “xicoteta burgesia” d’assalariats amb una alta qualificació ( tècnics, enginyers, empleats del comerç, funcionaris del’Administració, empleats de banca, militars d’alta graduació i treballadors especialitzats)
3.- El tercer grup, era un altre tipus d’ assalariats, la major part de la població ( proletaris industrials (oficials i aprenents artesans, treballadors de fàbriques) i rurals (jornalers) , botiguers, , etc) es diferencien dels altres grups perquè van quedar pràcticament fins 1850 en un nivell de vida desubsistència, molt lluny dels grups burgesos. Aquests eren la força de treball necessària per a fer moure les màquines i produir els béns, a canvi d’un baix salari. I les condicions laborals eren precàries, i l llarguíssimes jornades de treball (12 ó 13 hores) .
La mentalitat d’aquests dos últims grups serà molt diferent, perquè si quasi tots eren assalariats, els de la classe mitjana, tenienmillor preparació acadèmica i professional la qual cosa implicava millors llocs de treball. Per tant les protestes més radicals que proposaven canviar la societat, que els tractava de manera injusta, vindran del proletaris. La classe mitjana, en canvi, amb unes millors condicions de vida i treball tendeix a ser més conservadora i a adoptar els valors i les propostes de l’alta burgesiaLa vivenda i la seua estratificació social
La burgesia, classe fonamentalment urbana, intentarà reflectir als barris que habita i en els seus habitatges la seva forma de vida característica, la seva nova situació de privilegi.
La casa és, d'alguna manera, reflex de l'ordre vertical en què s'organitza la societat.



GOLFES
BUHARDILLA


TERCER PIS




SEGON PIS




PRINCIPAL...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Des. Ap Asp.Net
  • 0 Ap Ndice Gramatical Completo
  • AP
  • Ap
  • AP
  • AP
  • Deseado
  • ¿Por Qué Desear?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS