Aparato Circulatorio

Páginas: 7 (1677 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
[pic]



Nom : Aldrín Alexander
Cognoms : Sánchez Loayza
Curs : 3 – E:31
Professora : Angela Arnau
Aparell Circulatori

El sistema circulatori és el conjunt d'òrgans i teixits format pel sistema cardiovascular, encarregat de la distribució de la sang, i pel sistema limfàtic, encarregat de fer circular la sang per l'interior de l'organisme. En general, tots els vertebrats disposen desistemes circulatoris molt semblants, així com els insectes i altres animals. La presència d'un sistema circulatori és inherent als animals grans, que requereixen aportar oxigen i nutrients a totes les cèl·lules de l'organisme. En els animals grans la difusió passiva des del medi exterior fins a les parts més internes resulta insuficient per cobrir les necessitats metabòliques.
S'encarrega detransportar els nutrients i l'oxigen a totes les cèl·lules del cos i rebre substàncies nocives d'origen metabòlic i transportar-les als òrgans d'excreció. També és la via per on circulen les hormones i participa en importants funcions de defensa immunitària i homeostàtica.
La circulació sanguínia en els mamífers és fa amb dos circuits: el pulmonar o menor que porta la sang des del ventricle dret delcor cap als pulmons, on s'oxigena i la retorna a l'aurícula esquerra i el general o major que porta sang oxigenada des del ventricle esquerre del cor a la resta d'òrgans del cos i retorna aquesta sang, ja desoxigenada, al cor. Està completament separada la sang rica en oxigen de la sang rica en diòxid de carboni.
El sistema limfàtic es distingeix del sanguini pel fet que els seus vasos van des delsteixits cap al cor. Transporta la limfa, que és semblant al líquid intersticial i al plasma sanguini, encara que amb menys proteïnes i cap glòbul vermell.

Principals òrgans de l'aparell circulatori

Cor: que actua com a bomba propulsora amb vàlvules per fer un corrent unidireccional.
Vasos sanguinis: Artèria (surt des del cor, té vàlvules sigmoidees) Vena (entra cap al cor) capil·lar (vasmolt fi on hi ha el bescanvi cel·lular)
Vasos limfàtics
Ganglis limfàtics


Tipus de sistemes circulatoris

Hi ha dos tipus de sistemes circulatoris:

     Sistema circulatori tancat: En aquest tipus de sistema circulatori la sang viatja per l'interior d'una xarxa de vasos sanguinis, sense sortir d'ells. El material transportat per la sang arriba als teixits a través de difusió. Éscaracterístic d'anèl · lids, mol · luscs cefalòpodes i de tots els vertebrats inclòs l'ésser humà.

     Sistema circulatori obert: En aquest tipus de sistema circulatori la sang no està sempre continguda en una xarxa de vasos sanguinis. La sang bombada pel cor viatja a través dels vasos sanguinis i irriga directament les cèl · lules, tornant després per diferents mecanismes. Aquest tipus de sistema espresenta en molts invertebrats, entre ells els artròpodes, que inclouen els crustacis, les aranyes i els insectes, i els mol · luscs no cefalòpodes, com cargols i cloïsses. Aquests animals tenen un o diversos cors, una xarxa de vasos sanguinis i un espai obert gran en el cos anomenat hemocele.1

La circulació de la sang o circulació sanguínia descriu el recorregut que fa la sang des que surtfins que torna al cor. La circulació pot ser simple o doble:

     Circulació sanguínia simple, la sang passa una vegada pel cor en cada volta.
     Circulació sanguínia doble, la sang passa dues vegades pel cor en cada volta.

La circulació sanguínia també es classifica en:

     Circulació sanguínia completa, no hi ha barreja de sang oxigenada i desoxigenada.
     Circulació sanguíniaincompleta, hi ha barreja de sangs oxigenada i desoxigenada.

El cor dels éssers humans i de la majoria dels vertebrats més evolucionats es divideix en quatre càmeres, és tetracameral. En altres animals només té dues o tres cambres, o fins i tot una sola en forma tubular. A més hi ha animals que tenen més d'un cor.

Circulació sanguínia en l'ésser humà i els vertebrats
[pic]


En els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • aparato circulatorio
  • APARATO CIRCULATORIO
  • EL APARATO CIRCULATORIO
  • Sistema Circulatorio Aparato Circulatorio
  • Aparato circulatorio
  • Aparato circulatorio
  • Aparato Circulatorio
  • Aparato Circulatorio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS