Aparell circulatori

Páginas: 6 (1417 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2013
TEMA 4: L’APARELL CIRCULATORI


L’aparell circulatori o sistema cardiovascular, és l’encarregat de transportar la sang per tot el cos. Podem dir que és el sistema de transport urbà del nostre cos. Sense ell, cap element arribaria al seu lloc i no podríem viure.





FUNCIONS:
Irrigar: portar la sang a tots els teixits corporals per tal de facilitar els processos metabòlics.Transportar els nutrients necessaris (ingerits per l’alimentació) als teixits.
Transportar l’oxigen necessari (absorbit per la respiració) als teixits.
Transportar els residus o substàncies de rebuig (CO2, lactat, urea, cèl·lules mortes, bacteris nocius, ...); i portar-les als òrgans encarregats del seu reciclatge i eliminació.
Transportar els anticossos i molècules encarregades de facilitar lesdiferents reaccions metabòliques que es produeixen al cos humà diàriament.




COMPONENTS:
El cor.
Els vasos sanguinis: artèries, venes, capil·lars.
La sang.






LA SANG:
És un líquid que, principalment, està format per un fluid ric en proteïnes anomenat “Plasma”. Menys de la meitat restant està format per globus vermells, globus blancs, i plaquetes. La resta el formaran elsdiferents nutrients i residus diversos que transporta per tot el organisme.
Ja hem anomenat abans les seves funcions al parlar del propi aparell circulatori. Seran les mateixes excepte la primera.
Els “Globus vermells” són els encarregats de transportar l’oxigen als músculs. Aquest és el que li dona el característic color vermell. La existència de molts i la eficiència dels mateixos és el factorprincipal pel bon funcionament de la contracció muscular i, per tant, dels esforços amb implicació important de la resistència.
Els “Globus blancs” són els encarregats de les diferents funcions de defensa com per exemple generar anticossos i, per tant, de defensar el organisme davant qualsevol problema o malaltia.
Les “Plaquetes” són les encarregades de curar una ferida i taponar la possible pèrdua desang. Generen un nou teixit que evita que la ferida romangui oberta.
Molt important és el concepte de “Pressió sanguínia”. Es refereix a la força o tensió que la sang exerceix sobre les parets arterials. En una persona adulta, les pressions mitjanes són de 120 mm. i 80 mm. La pressió alta o sistòlica, quan els ventricles del cor impulsen sang cap al cos, és la de 120 mm. La pressió baixa odiastòlica, quan els ventricles es relaxen i es van omplint les aurícules del cos, es de 80 mm.

EL COR:
És com una bomba d’aigua que es contreu rítmicament.
És un òrgan del tamany del puny tancat de la persona. Al seu interior hi ha 4 cavitats buides. Té una mida d’uns 12’5 cm. de llarg, 8’5 cm. d’ample, 6 cm. d’expesor. Pesa, de mitjana: uns 310 gr. en homes, 225 gr. en dones. La sevacapacitat per omplir-se és de 90 – 120 ml. als ventricles, i una mica menys a les aurícules.
Principalment és un múscul estriat o voluntari; encara que les seves fibres no són totalment iguals a les musculars, però que actuen de forma molt similar. Així a les parets del cor l’anomenarem “MIOCARDI”.
Conté diverses capes, de les quals només mencionarem el sac fibroseros que el protegeix: “pericardi”.
Hité 2 costats: dret i esquerre, separats per una paret muscular sense obertures. També cada costat es divideix en 2 meitats, que s’anomenen: aurícules (les de la part de dalt) i ventricles (els de la part de baix). Aquestes si que estan comunicades per unes vàlvules, que només permeten el pas de la sang en una direcció (de dalt a baix):
- Vàlvula tricúspide: comunica la sang de l’aurícula dretaamb el ventricle dret.
- Vàlvula mitral: comunica la sang de l’aurícula esquerra amb el ventricle esquerre.



A l’aurícula dreta arriben les “venes caves” que porten la sang per reciclar; mentre que del ventricle esquerre surt per la “artèria aorta” la sang oxigenada que alimentarà tots els teixits del cos.
El Miocardi, també està vascularitzat, es a dir, li arriba sang mitjançant les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aparell Circulatori
  • aparell circulatori
  • Aparell Circulatori
  • aparell circulatori
  • aparell digestiu
  • Aparell Respiratori
  • Aparell respiratorio
  • Aparell respiratori

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS