Apartheid

Páginas: 9 (2003 palabras) Publicado: 29 de mayo de 2010
Què es l’apartheid?

L’apartheid, que en afrikaans significa separació, és una política de segregació racial utilitzada en la República de Sud-àfrica, situada al sud del continent africà. Aquesta separació, entre la minoria blanca, governant, i la majoria negra, es va iniciar al 1948, quan pujà al poder el Partit Nacional, que defensava en un principi, el “desenvolupament per separat” de lesdiverses comunitats racials. L'objectiu del Partit Nacional fou el d'establir un estat cristià que garantís la supremacia dels ciutadans blancs. Aquesta política va ser vigent fins al 1994, any en que es van realitzar les primeres eleccions generals en les que va poder participar tota la població.

L’apartheid defensava:
• La Separate Amenities Act (separació racial en els locals públics,parcs, platges, hospitals...).
• La Group Areas Act (separació de races per barris residencials).
• La Land Act (que només permetia als negres la possessió del 13% de les terres del país).
• La Registration Act (una llei fonamental, que dividia la societat sud-africana en les races de blancs, negres, indis i mestissos).

Aquesta política, va ser introduïda per els legisladorscolonials britànics, que pretenien regular els moviments migratoris des de les regions tribals fins a les colonitzades, ocupades pels blanc i les persones de color, i creant una jerarquia entre ètnies on els blancs controlaven el govern. Aquestes noves lleis van privar als negres de la seva llibertat.

L'apartheid es divideix en dues etapes importants, gran apartheid i petit apartheid. El granapartheid es refereix a l'intent de partir Sud-àfrica en diferents estats, mentre que el petit apartheid fa referència la política de segregació racial. La primera fou aplicada fins a la dècada dels 90, mentre que la segona s'abandonà durant els anys 80.
Gran apartheid
La creació dels Bantustans (territoris que figuraven com a reserves tribals d’habitants no blancs, en el marc de les polítiquessegregacionistes imposades durant l’època de l’apartheid) provocà que els ciutadans negres fossin desposseïts de la ciutadania i traslladats a un d'aquests territoris. Els Bantustans ocupaven extensions relativament petites i econòmicament improductives. El sistema, negà el dret a vot a tots aquells que residien en territoris reservats per als blancs. Es feu efectiva una gran segregació en diferentscamps com l'educació, on els negres eren educats per esdevenir la classe treballadora.
Més de 3 milions i mig de persones van ser desplaçades durant aquest període. Prop de 60,000 habitants de Johannesburg van ser traslladats a Soweto. Els defensors de l’apartheid deien que la discriminació contra els negres estava basada legalment en que aquests no eren ciutadans de Sud-àfrica, sinó ciutadans delsBantustans, uns estats independents.
Petit apartheid
El Partit Nacional aprovar una sèrie de lleis que es van conèixer amb el nom de Petit apartheid. Consistien en:
• La prohibició dels matrimonis mixtos (1949), prohibia el matrimoni entre blancs i persones d'altres races.
• L'Esmena d'Immoralitat, (1950/1957) prohibia"les relacions racials il.legals" i "qualsevol acte immoral oindecent" entre una persona blanca i un africà, indi o persona de color (coloured).
Les lleis van establir zones segregades com platges, autobusos, hospitals, escoles i fins i tot bancs en els parcs públic. Els negres havien de moure’s per zones diferents, portar documents d’identitat en tot moment i els era prohibit quedar-se en algunes ciutats o fins i tot entrar-hi sense el permís. El nivell de vidaen unes zones i altres estava molt diferenciat. La qualitat de vida de les zones blanques era molt superior.

El passi, era un document molt difícil d’aconseguir, s'expedia únicament a una persona negra amb un treball aprovat, i aquest en molts casos significava haver de separar-se de la família.
A la dècada de 1970 l'educació en el sistema d'educació bantu (el sistema educatiu de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apartheid
  • apartheid
  • apartheid
  • Apartheid
  • Apartheid
  • Apartheid
  • Apartheid
  • Apartheid

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS