Apuntes Bachillerato

Páginas: 16 (3812 palabras) Publicado: 15 de octubre de 2013
-TEMA 4: L’EDAT MODERNA. SEGLES XVI, XVII I XVIII-
El Renaixement estableix les bases de l’edat moderna. L’home modern, individualista i conscient de la seva llibertat, se sent el centre de l’univers; vol comprendre el món des de la raó i gaudir-ne amb els sentits.
Com a filòsof, es pregunta sobre la naturalesa de l’ésser humà i de la realitat en què viu.
Com a científic, busca unainterpretació racional del món: investiga els fenòmens naturals i planteja teories sobre el seu origen i evolució.
Com a creador, és capaç de copsar la bellesa de la natura i de les obres humanes.
Aquesta nova manera d’entendre el món, fruit dels ideals divulgats per l’humanisme, troba en els clàssics grecollatins els models bàsics del pensament i la creació artística.
CONTEXT HISTÒRIC:
L’EDATMODERNA (caiguda de Constantinoble al 1543 – Revolució Francesa 1789)
Àmbit socioeconòmic: la BURGESIA, cada cop més poderosa, esdevé una classe social dinàmica i emprenedora.
Àmbit polític: la concentració de territoris substitueix el mosaic de regnes de l’edat mitjana. S’avança cap a la creació dels estats moderns (Espanya, França, Anglaterra) i s’instauren les monarquies absolutes.
Àmbitcultural: època de grans avenços científics en astronomia (Copèrnic i Galileu), matemàtiques (Newton) i medicina (Servet). Es fan importants invents (pólvora, brúixola, màquina de vapor).
Àmbit religiós: l’expansió del protestantisme i d’altres formes de cristianisme té importants conseqüències. El catolicisme respon amb la Contrareforma (moviment que castiga qualsevol desviació de la norma dictada perla Inquisició).
Àmbit lingüístic: es creen les primeres gramàtiques de les llengües europees i s’estableixen els primers models de la llengua escrita.
CONTEXT LITERARI:
3 grans moviments artístics i literaris:
RENAIXEMENT (segle XVI): presenta un retons als models clàssics grecs i llatins; la literatura renaixentista busca l’equilibri i l’harmonia en l’expressió de la bellesa; canta el gaudidels plaers humans, que cal aprofitar perquè la vida és breu (CARPE DIEM); es presenta la natura com un entorn idíl·lic, el que els llatins anomenaven LOCUS AMOENUS.
BARROC (segle XVII): reflecteix el desengany i el pessimisme de l’època, la vida ha deixat de ser una font de plaer per esdevenir una ficció, un somni que condueix de manera irremissible a la mort; la brevetat de la vida i la mancade sentit de l’existència, l’obsessió pel pas del temps i per la mort, l’única realitat verídica, són els temes més recurrents del Barroc; l’art es caracteritza per un estil recarregat i artificiós.
NEOCLASSICISME (segle XVIII): l’anomenat Segle de les Llums és presidit per la Il·lustració (moviment intel·lectual que defensa el progrés basat en la raó i l’experimentació científica); en l’àmbitartístic i literari, aquestes idees es reflecteix en el NEOCLASSICISME (moviment que retorna als clàssics fuig de l’artificiositat barroca i planteja l’art i la literatura amb una finalitat didàctica).

EL RENAIXEMENT EUROPEU
EL BARROC EUROPEU
EL NEOCLASSICISME EUROPEU

L’EDAT MODERNA A CATALUNYA:
Els Països Catalans entren a l’edat moderna en una situació de debilitat que posa de manifest lapèrdua de poder polític i econòmic  conseqüències importants en l’àmbit cultural i lingüístic.
Context històric:
Políticament: UNIÓ DINÀSTICA entre la Corona catalanoaragonesa i el regne de Castella. Al llarg dels 3 segles, i sota diferents regnats, Catalunya anirà perdent posicions polítiques i Castella imposarà progressivament el seu poder. Aquest procés culminarà al segle XVIII amb Felip Vi la promulgació dels Decrets de Nova Planta (1716), que significaran la pèrdua de totes les institucions i la prohibició de l’ús del català en tot l’àmbit públic.
Econòmicament: factors que malmeten l’economia catalana  desplaçament de la importància dels mercats del Mediterrani a l’Atlàntic arran del descobriment d’Amèrica; el bandolerisme a les terres catalanes i l’expulsió dels moriscos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes Bachillerato
  • apuntes 2 bachillerato
  • Apuntes de literatura , 1º bachillerato
  • Apuntes De Nietzsche (2º Bachillerato)
  • apuntes bachillerato 14 15 tema 0
  • apuntes limites 1º bachillerato
  • Apuntes fisica 2 bachillerato
  • APUNTES BACHILLERATO BIOLOGIA Metabolismo2

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS