Apuntes de e.f. catalán

Páginas: 28 (6957 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2011
QUADERN D’APUNTS D’EDUCACIÓ FÍSICA
4t D’ESO
Professors: Oriol Pagès i Campamà Toni Torres Toledo

UNITAT DIDÀCTIA 1: INICIACIÓ AL FUTBOL I EL RUGBY
Història L’activitat més antiga que s’assembli al futbol o a algun altre tipus de futbol de la qual es tingui coneixement data dels segles III i II aC a l’antiga Xina. El joc era anomenat ts'uh Kúh, i consistia a llançar una pilota amb els peuscap a una petita xarxa. També hi jugaven els egipcis com a part d’un ritus de fertilitat. Més endavant, el futbol també tingué cabuda entre grecs i romans. Edat Mitjana(s. XII-XV) - El soule era un joc de pilota francès que es practicava als prats, els boscos i, fins i tot, a les viles o estanys. La finalitat era retornar la pilota a un lloc indicat, el fogó d’una casa per exemple. El joc eradoncs només una galopada immensa entretallada de baralles més o menys aferrissades. L’instrument de joc podia ser una pilota de cuir, una bufeta de porc plena, una pilota de tela o una bola de fusta. - El futbol de Carnaval era practicat a les Illes Britàniques i no estava regulat. El nombre de participants per equip era generalment il·limitat, arribant fins i tot a participar pobles sencers.Pràcticament qualsevol forma de traslladar la pilota a la meta contrària, de vegades situada en el poble rival, era vàlida, encara que no es permetia assassinar a l’altra persona. - També a Itàlia durant l’edat mitjana es practicava una activitat semblant al futbol anomenada gioco di calcio. Mica en mica aquests esports es van anar reglant i van desembocar amb el futbol i el rugby (s. XVI-XIX). El futboles va estendre per tot Europa amb la Revolució Industrial (finals del segle XIX i inicis del XX). FUTBOL On es juga?

Com es juga? Objectiu del joc: consisteix a introduir la pilota en la porteria de l’equip contrari. Guanya l’equip que aconsegueix més gols. Jugadors: cada equip el componen entre 16 i 20 jugadors, dels que 11 són els que juguen en el camp. Un dels 11 jugadors realitza la funcióde porter. Duració: es juguen 2 temps de 45 minuts. En algunes competicions, si es produeix un empat, es juga pròrroga. Què diu el reglament? Accions que pots fer: - Jugar la pilota amb qualsevol part del cos, llevat de les extremitats superiors. Accions que no pots fer: Es sancionen amb un tir lliure indirecte... - Jugar de manera perillosa, per exemple, aixecar el peu a l’alçada del cap delcontrari. - Envestir amb l’espatlla o impedir el pas al contrari sense jugar la pilota. - Envestir el porter dins l’àrea de porteria. - Trobar-se, en el moment de la passada, més a prop de la línia de meta contrària que la pilota i almenys dos adversaris (fora de joc). Només en camp d’atac.
2

Es sancionen amb un tir lliure directe (o penal si les accions es cometen dins l’àrea)... - Tocar lapilota amb les mans de manera deliberada, llevat del porter. - Fer la traveta, donar una empenta, subjectar, donar una puntada de peu o un cop a l’adversari. Sancions disciplinàries: - Amonestació: quan hi ha una falta de respecta o perilla la integritat d’un contrari. Es mostra targeta groga - Expulsió: quan hi ha una agressió o una falta amb perill greu de lesió a un contrari. Es mostra targetavermella i el jugador ha d’abandonar el camp. En cas que un jugador acumuli dues targetes grogues també és expulsat. Serveis: - De banda: quan la pilota surt per la línia de banda, no el jugador. S’ha de llançar la pilota per damunt del cap amb les dues mans. - De córner: quan un jugador o porter envien la pilota fora per la línia de fons de la seva porteria. Es realitzarà un servei des de l’angle méspròxim per on ha sortit la pilota. S’executa amb el peu. - De porteria: quan l’equip atacant envia la pilota fora per la línia de fons. El porter o un jugador de camp posen la pilota en joc amb el peu des de l’àrea de porteria. Tècnica individual La conducció de pilota És la tècnica que consisteix en córrer portant la pilota controlada els peus, sense perdre-la ni deixar que s’allunyi massa. -...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes Restauración (Catalán)
  • Apuntes la comunicació catalan
  • Apuntes de catalan
  • Apuntes catalan 4rto
  • Apuntes historia del cine (català)
  • Apuntes Descartes en catalán
  • Apuntes primero bachillerato catalan
  • Apuntes catalán pronombres y crónicas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS