Apuntes el Sistema Nervioso

Páginas: 12 (2798 palabras) Publicado: 23 de septiembre de 2014
UD3. Funció de Relació

NA1. Sistema Nerviós.

1. La funció de relació.(definició)
Consisteix en la captació d'informació de l'exterior a partir dels òrgans dels sentits per interpretar aquesta informació en el cervell i desprès emetre una resposta. Intervenen els òrgans dels sentits, del sistema nerviós i aparell locomotor.
Es basa en la captació de les variacions del medi tan externcom intern, anomenats estímuls. Desprès s' interpreta i s' emeten una resposta.
2. Sistemes i aparells implicats en la funció de relació.


Els sistemes, aparells i òrgans implicats amb la funció de relació són:
2.1) El sistema nerviós: Està format per l'encèfal, la medul·la espinal i la xarxa de nervis que s'estén pel cos. Coordina les funcions de l'organisme, interpreta les informacions quearriben dels receptors, elabora una resposta i la comunica als òrgans efectors perquè l'executin. La resposta del sistema nerviós és ràpida i transitòria.
2.2) El sistema endocrí: Està format per les glàndules endocrines que secreten hormones (missatgers químics) que produeixen efectes concrets en òrgans diversos. Aquest tipus de coordinació és més lent i progressiu, per tant controla accionslentes i de llarga durada, que la que duu a terme el sistema nerviós.
2.3) Els receptors: Són un conjunt de cèl·lules especialitzades en percebre les condicions exteriors i interiors i els canvis que s'hi produeixen. Alguns receptors estan agrupats formant òrgans especialitzats en la captació de determinats estímuls, són els òrgans dels sentits (vista, oïda, tacte, gust i equilibri). La resta dereceptors estan repartits per les vísceres, músculs i articulacions i constantment estan donant informació. No formen un sistema, ja que són cèl·lules i òrgans aïllats que estan en contacte íntim amb el sistema nerviós, al qual transmeten les informacions que obtenen.
2.4) Els efectors. (aparell locomotor i hormonal): Són els encarregats de percebre la informació i de convertir-la en un impulsnerviós, que és conduït a un centre nerviós superior on s'origina això que anomenem sensació.
La resposta motora del sistema nerviós la realitza l'aparell locomotor: esquelet i musculatura, responsables del moviment del nostre cos.
Glàndules exocrines1 són aquelles que segregant substancies a l’exterior, per exemple: les sudorípares, o a l’interior (les glàndules gàstriques). Aquetes glàndules sónde resposta lenta
3. Les neurones i la transmissió de l'impuls nerviós.

Les neurones són cèl·lules nervioses pròpiament dites, molt diferenciades i amb capacitat de transmetre els impulsos nerviosos, però sense la capacitat de nodrir-se, dividir-se o defensar-se soles per això que hi ha una sèrie de cèl·lules acompanyats o cèl·lules glials que nodreixen, donen protecció i donen suport a lesneurones: cèl·lules de Schwann...
Les neurones estan formades per:
Cos neuronal: Conté el nucli i els orgànuls.
L'axó o fibra nerviosa: prolongació per on surt l'impuls nerviós que transmet la neurona.
Les dendrites: són ramificacions per on entra l'impuls nerviós d'una altra neurona i els porten cap al cos. cel·lular.
Beina de mielina2: Aïlla i protegeix l’axó d’algunes neurones, sobretotles motores. Les neurones amb beina de mielina transmeten els impulsos amb més rapidesa. Si hi ha una manca de mielina pot ocasionar l’esclerosi múltiple.
Pel que fa a la seva funció, les neurones son:
Neurones sensitives: Transmeten els impulsos des dels receptors fins al Sistema nerviós central o als ganglis3 espinals.
Neurones motores: Són dins la medul·la espinal i transmeten el missatge desdel Sistema nerviós central fins als efectors (músculs i glàndules)
Neurones d’associació: formen part del sistema nerviós central. Fan d’unió entre les neurones sensitives i les motores.
Si es parteix una neurona per la meitat es pot veure:
Substància blanca: és on es predominen els axons recoberts de mielina, que és d’un color blanc.
Substància grisa: és on predominen els cossos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes del sistema nervioso humano
  • Apuntes sistema nervioso
  • Apuntes de Sistema Nervioso Parte 1
  • El Sistema Nervioso
  • Sistema nervioso
  • Sistema nervioso
  • Sistema nervioso
  • Sistema nervioso

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS