Apuntes Historia Blanquerna

Páginas: 38 (9367 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2013
14/09/2011

TEMA 01. EL LLEGAT DE LA GUERRA: CONVIURE AMB LA BOMBA I AMB L’HOLOCAUST

Crossman afirma que per entendre les guerres mundials és necessari explicar les tres grans revolucions del segle XVII i XVIII, decisives per la configuració dels règims liberals:

a) Les revolucions angleses (1600-1680):
És una revolta per posar fi a l’absolutisme. Es produeix en dues etapes. Enaquestes s’enfronten els que defensen la monarquia absoluta i els que son contraris.
Hobbes: qui descriu lFins al 1600 hi ha un sistema monàrquic, és a dir, el monarca té el poder total i absolut per damunt dels ciutadans, un poder fins i tot diví. L’objectiu d’aquesta revolta és limitar el poder autoritari i totalitari de les monarquies.
A Anglaterra s’enfronten aquells que defensen aquesta monarquiaabsolutista i aquells que en són contraris.
Hobbes qui descriu, per primera vegada que el poder polític no és només un patrimoni diví del monarca, sinó que el poder polític rau en el contacte amb el que fan els ciutadans, que exerceix un límit en el poder del monarca. Més tard, John Locke, considerat el pare del liberalisme....
S’instaura un Parlament, on es formula el contracte entre elsciutadans, amb representació i legitimació del poder. Tot i això, aquest contracte es limita a aquells ciutadans que tenen béns i propietats (democràcia censatària).

b) La revolució americana:
Les 13 colònies angleses que hi havia als Estats Units, formades per europeus, trenquen la seva relació. Per primera vegada alguns dels ciutadans d’aquelles colònies (homes) van poder establir unesconstitucions on van plasmar els seus propis ideals de govern (voten). Fins llavors només podien votar els colons que vivien allí.
La Constitució de Philadelphia (actualment, és pràcticament la mateixa) va ser una de les primeres a exercir aquest dret a l’autogovern
Hi ha dos aspectes a destacar:
- Es dóna la separació de l’estat i l’Esglesia reconixent el populisme.
- El valor dela llibertat d’associació i d’expressió (“free speech”) assoleix un paper molt important. Sense llibertats polítiques no es pot organitzar un sistema polític liberal i democràtic.


c) La revolució francesa:
Suposa el pas cap a una nova etapa històrica. Els drets s’extén a tota la població en comptes de limitar-se als propietaris.
La Primera Guerra Mundial:
Europa es troba en plenaestabilitat. Anglaterra França i Alemanya són les potencies que dominen el món. L’imperi Austo-hungarés, l’Imperi Otomà i Russia (controlada per el Tsar) també maneten una força important. És pràcticament una guerra europea.
Raons principals:

a) Partició colonial d’Àfrica i Àsia: França i GB s’enfrenten amb Alemanya per territoris.
b) Alsàcia i Lorena i els Balcans: el conflicte començaquan els austro-hungars declaren la guerra a Sèrbia. S’estableixen aliances: alemanya, Imperi austro-hungarés i Imperi Otomà, i Rússia, França i GB.
Els alemanys i austr-hungars entren a Rússia. Aquesta cau i s’inicia la Rev. Russa, que incidirà en tot el segle XX. Els boltxevics fan un cop d’Estat i n’instauren un de nou. Aquest fet és el que es coneix com la Revolució d’Octubre. Desprèsd’aquesta, Alemanya envaeix una part de Rússia i a Rússia esclata la guerra civil
a) Un cop acabada la Guerra Mundial es dibuixa un mapa d’Europa totalment diferent a l’anterior.

La Segona Guerra Mundial és una conseqüència directa de la Primera Guerra Mundial. Motius pels quals es produeix:

La revolució d’octubre (1917-1923)
Es tracta d’una revolució comunista a Rússia. La victòria dela revolta provoca la divisió del moviment socialista europeu en dos. Per una banda els socialistes, que defensen la democràcia i el socialisme, i per l’altra, els comunistes que defensen el marxisme-lenninista (és a dir, l’ocupació del poder per a la elit i l’adveniment de la dictadura pel proletariat).
És un moment en què les zones d’especial conflicte es troben als Balcans i Alsàcia i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes de la Historia
  • Apuntes de Historia
  • Apuntes Historia
  • Apuntes de historia
  • Apuntes Historia
  • Apuntes historia
  • apuntes historia
  • Apuntes de historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS