Apuntes historia

Páginas: 13 (3008 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014
TEMA 8. ORÍGENS I CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME (1833-1901) desde pg 178

EL CATALANISME CONSERVADOR
1890 – emergeixen amb força les tendències del catalanisme consrevador
El catalanisme tradicionalista
A l'implantació Estat liberal, part del clero català havia adoptat carlisme (integristes i antiliberals)
Restauració: clero abandona i cerca liberalisme més conservador. En el trànsitdestaca el vigatanisme, moviment intel·lectual impulsat per les institucions eclesiàstiques de Vic.
Apropament clero català al catalanisme conservador (liderat per Jaume Collell i Josep Morgades) → intent de cristianitzar moviment laic.
Setmanari la Veu de Montserrat i diverses campanyes
Josep Torres i Bages (Vic) defensa catalanisme d'arrels cristianes. (família, propietat, religió...)
La formacióde la Unió Catalanista
Unió Catalanista: campanya contra Codi Civil, necessitat d'organització → Lliga de Catalunya proposa coordinació grups catalanistes comarcals. Funció: propagar idees regionalistes.
Suport de la Catalunya rural. Propietaris mijtans, comerciants, profesionals liberals i intel·lectuals formen la base social.
Desvetlla consciència catalanista, obtenció d'autogovern per aCatalunya.
Tensions: sectors contraris de la vida política i els que defensaven convertir la Unió en organització política a les eleccions.
Les bases de Manresa
Celebració a Manresa (dels primers actes de la Unió) per aprovar programa polític amb el nom de Bases per a la Constitució Regional Catalana.
Recull els principis del catalanisme polític i emfatitza la importància de Catalunya que havia detenir en la política espanyola
Competències absolutes al poder català (legislativa, educació...), oficialitat de la llengua catalana, càrrecs públics exercits per catalans, voluntari el servei militar.
Caràcter arcaïtzant: restablimes antigues institucions i la vinculació amb la Corona.

LA FORMACIÓ DE LA LLIGA REGIONALISTA (1901)
L'impacte del 98 a Catalunya
canvi econòmic i militar, tambépolític: desprestigi i incapacitat partits dinàstics → afavoreix les aspiracions polítiques del catalanisme amb uns líders consolidats, cos doctrinari amb entitat i mobilització social
nova generació d'intel·lectuals i activistes que defensen nou programa polític i partit que accedeixi a l'autonomia. Reclamen reformes polítiques i socials.
La candidatura dels quatre presidents
Després fracàsregeneracionista i Tancament de Caixes → dirigents econòmics (portaveus burgesia industrial) creen Unió Regionalista. Demanen autonomia política i administrativa per Catalunya
Es funda Centre Nacional Català format per professionals partidaris de la intervenció del catalanisme en la política.
Unió Regionalista i Centre Nacional presenten candidatura unitària a les eleccions (1901). confluènciad'interessos: un base industrial i comercial, l'altre projecte polític.
Conegut com candidatura dels quatre presidents: industrial Albert Rusiñol, doctor Bartomeu Robert, arquitecte Lluís Domènech i Montaner i comerciant Sebastià Torres. S'imposen a Barcelona.
La fundació de la Lliga Regionalista
Èxit electoral = fusió dos grups en nova entitat política, Lliga Regionalista, (Veu de Catalunya coma òrgan de difusió). Consolida força electoral del catalanisme, primer cop que guanyen partits no dinàstics.
Hegemonia electoral entre republicans i catalanistes, opcions polítiques majoritàries. La Lliga va ser la primera formació política moderna amb organització eficaç.
Influència entre industrals, comerciants i professionals de Barcelona, més endavant també propietaris agràris. Aplegasectors benestants contra la corrupció i opta per l'autonomia a Catalunya.



TEMA 10. LA CRISI DEL SISTEMA DE LA RESTAURACIÓ (1898-1931) PG. 214
EL REFORMISME DINÀSTIC
desastre del 98 mostra deficipencia de la Restauració → reformisme polític i regeneracionisme. Majoria edat monarca → segona etapa Restauració
El fracàs del primer govern regeneracionista
Reina regent forma un nou líder...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes de la Historia
  • Apuntes de Historia
  • Apuntes Historia
  • Apuntes de historia
  • apuntes historia
  • Apuntes de historia
  • apuntes historia
  • apuntes historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS