Apuntes IB

Páginas: 6 (1468 palabras) Publicado: 7 de abril de 2014
Bloc temàtic o: Consideracions històriques.
Consideracions Prèvies i Consideracions històriques.
CONSIDERACIONS PRÈVIES
Per ubicar-nos a la part de la història forma part de l’assignatura de l’àrea de Coneixement del Medi.
1ºCicle: Són nocions molt bàsiques del concepte de temps, patrimoni etc. Si que se poden intentar d’una manera indirectament la història però molt poquet. S’introdueix lesnocions bàsiques ahir, actualment...
2ºCicle: Nocions que s’han d’aprendre:
Història Familiar.
Monuments(Patrimoni Cultural.
El pas del temps (persones i coses). S’ha d’introduir d’una manera senzilla.
Valorar el passar (biografia).
Festes populars, tradicions. Han de tenir un s objectius i un fonament històric.
3ºCicle: S’estableix que s’han de veure les etapes històriques (prehistòria–edat contemporània) i les etapes geogràfiques (es pot partir des de lo local fins lo més general ‘del món, Europa’).
És molt important que els alumnes assimilin els canvis d’una etapa a una altra com un procés i no entenguin la història com una successió d’etapes sense connexió. És difícil però és molt important.
Hem de tenir clar l’objectiu de la història per saber el perquè és important. Resultafonamental fer veure que a partir de la història es pot comprendre el present (som fruit d’una herència del passat).
Advertència: Gairebé totes de les editorials es situen al final la història. Hi ha un perill que no se vegi. La història pot enriquir molt al alumne i s’ha d’organitzar bé per poder veure-la tota o pràcticament tota.

CONSIDERACIONS HISTÒRIQUES (tendències historiogràfiques)
Hiha molts d’historiadors que veuen la història de diferents punts de vista: Els historiadors són els administradors del passat (F- Braudel)
Hi ha múltiples enfocaments:
Escola positivista: és quan al s XIX la història passa a formar part com a una disciplina científica. Hi ha una sèrie de principis i metodologies que fan que podem parlar de ciència. Els autors són: August Comte i Stuart Hill.Es basa només amb les dades i amb els fets. La història més antiga, el historiador no s’implica en un anàlisi de la història. És molt quantitatiu (dades) i per anàlisi. No s’ha d’abusar perquè avui en dia hi ha molts de recursos on hi són les dades. No té senti una història de memòria és important atendre el anàlisi de la història, encara que es pot usar en moments puntuals. També serveix perdesenvolupar la capacitat de retenció.
Escola dels Annals: És molt semblat a la nostra història. És una evolució de l’escola positivista. Els autors són: Marc Bloch i Lucien Febvre. Passa per diferents fases va inventar la història geopolítica. Per exemple: el tema dels conflictes del món actual es fonamental de la geopolítica- incorpora diferents disciplines com: la geografia, la sociologia, lageografia, l’economia o l’antropologia.
Materialisme històric: A partir de les teories marxistes i comunistes sorgeix una manera de fent història: una lluita amb un binomi entre la ideologia i la història econòmica s’estableix un procés de producció: comunista. És una evolució del materialisme històric. És aquella que sol fixar-se en els canvis d’una etapa i transformacions. No és tan important perquèactualment el comunisme no està integrat en la nostra societat encara que sabem el que és per societats anteriors.
Història Social: Forma part del s XX. Posa èmfasi en les diferents societats, com a reacció d’una història tradicional dels reis, faraons, herois i classes dominants. Hem de fer una història que integri totes les etapes socials (esclaus fins als reis). Els autors: Pierre Vilar(Guerra civil), Josep Fontana, Manuel Tuñon de Lara. La història són els grups socials (persones). S’ha de dir tots els grups tant privilegiats com no privilegiats encara que no ha sigut utilitza. En l’escola positivista (només el triomfadors, reis i persones amb diners).
Microhistòria: És un anàlisi detallat d’una cosa. Es va crear a finals de s XX(Derivació història social). Significa reduir al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Teatro Ib
  • Ib 1.02
  • preguntas IB
  • Historia Ib
  • Guia IB
  • Computacion IB
  • Programa ib
  • fisica IB

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS