apuntes psico ub (pep)

Páginas: 112 (27964 palabras) Publicado: 23 de abril de 2014

11/ 02/ 2013


BLOC 1: LA PSICOLOGIA SOCIAL
TEMA 1: Introducció a la psicologia social
1.1. De la psicologia a la psicologia social
La psicologia com a teoria científica s’inicia al 1879 a Alemanya de l’est per Wundt en un laboratori de psicologia experimental.
Això però no vol dir que abans d’aquesta data no existís, sinó més aviat tot el contrari, ja que sempre hi ha hagutpsicologia, però segurament fins el moment no s’havia encara anomenat.
La psicologia és un àmbit de coneixement que recull les reflexions generades pels humans a partir de la seva experiència psíquica.
Allò que ens fa humans i ens diferencia dels altres éssers vius és una actitud incomprensible, es traca del desenvolupament de l’activitat simbòlica formada pel pensament i el llenguatge articulat,aquests dos components són el que formen la humanitat.
Quan algú posseeix aquesta activitat simbòlica aleshores aquella persona intervé en les capacitats psicològiques, que són les que ens fan i ens formen com a persones.
L’ésser humà per naturalesa es fa un munt de preguntes i té la necessitat de trobar resposta a tot això el més aviat possible. En el moment en què troba la resposta, siguila que sigui , se la creu fermament. I és aquesta creença la que fa que obtingui l’ experiència psíquica que farà que canviï la seva manera de viure.
“ Quan l’ésser humà posseeix una creença, és la creença la que el posseeix a ell. “ Morales.
Això vol dir que la seva mirada cap a ell mateix i cap a la resta i al món queda condicionada per allò que creu cert.
Qualsevol cultura genera unaactivitat psicològica , però cada individu es crea la seva.



14 / 02/ 2013
Quan volem situar un àmbit de coneixement ho fem des de tres àmbits diferents:















Però quan volem publicar o bé esmentar l’àmbit del coneixement ho hem de fer des de dos nivells:
Ontològic: són les diferents concepcions sobre un mateix subjeccte d’estudi. Ex: Les diferents maneresd’entendre el món psíquic psicologia social.
Això fa que hi hagi una gran varietat de perspectives teòriques, les més importants però , són: el conductivisme, el psicoanàlisi, el cognitivisme i el socioconstruccionisme.
Epistemològic: no disctueix sobre com entenem el subjecte d’estudi, sinó que recull les concepcions sobre la naturalesa del coneixement que construïm sobre el subjecte d’estudi.Existeixen diferents perspectives epistemològiques : paradigma positivista paradigma interpretatiu, paradigma dialèctic, paradigma hermanèutic.
Fins el moment cap paradigma era capaç de sobreposar-se damunt d’un altre i eliminar-lo, és cert que depenent del moment històric en el que fem referència alguns tenien més importància que d’altres però mai s’acabaven substituint.
En el plaepistemològic a partir del segle XX, hi va haver una opinió molt favorable cap a una perspectiva concreta, que va aconseguir censurar les demés, aquest era el paradigma positivista (1930) . Aquest el que feia era unificar una sola ciència del coneixement, amb la qual cosa no hi havia distinció entre les ciències naturals i les socials i humanes.
A partir de l’any 1940 però, es va plantejar queaquesta aposta epistemològica era un error, i es va recuperar la discussió epistemològica creant doncs el paradigma interpretatiu que va ser doncs oposat al positivista.
Va ser a partir d’aquesta discussió que es va recuperar la distinció entre les ciències naturals i les ciències humanes i socials.
Una particularitat de la psicologia és que no hi ha una distància entre el subjecte il’objecte d’estudi, ja que treballem amb nosaltres mateixos. Per exemple en el cas de la química disposes d’un objecte amb el qual pots experimentar les seves reaccions quan li apliques segons quines substàncies, però en el cas de la psicologia no, ja que estem parlant de la ment humana.
Wunt és singular ja que com bé hem esmentat al segle XX , coincidint amb el moment en què va triomfar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psico ub Pep
  • Apuntes De Psic
  • Apuntes Psic
  • 01 Apuntes PEP 1 PTD Ind
  • Apuntes de matemáticas de pepe aranda
  • Apuntes Psico 1
  • Apuntes Final De Psico 1
  • Apuntes Psico Endocrinología Parcial II

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS