Apuntes Restauracion Borbonica

Páginas: 14 (3252 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2012
LA RESTAURACIÓ BORBONICA
Període molt ampli (1874-1931). Dividit en dos.

INTRODUCCIÓ
Carles IV arriba al regnat un any abans de la revolució francesa a 1788 i no voldrà que els aires revolucionaris arribin a Espanya. Això acaba passant, i un grup de intel·lectuals comencen a plantejar-se aquest esperit revolucionari. Carles IV té un fill que es diu Ferran.
Pensaven que Ferran VII podriaarribar a ser literalista, però Carles IV era absolutista. Entren en lluita seguidors de Carles IV contra Ferran. Napoleó, Espanya estava aliada amb França, va presentar-se per a fer de intermediari entre els dos bàndols, va quedar amb Ferran i Carles a Baiona. Carles i Ferran van pujar des de Espanya i Napoleó va baixar des de Rússia. Allà Napoleó empresona a Ferran i Carles a un palau a Baiona ianomena al seu germà Josep I com a rei d'Espanya. Aquí comença la guerra de independència o la guerra del Francès (1808-1814). El poble va reaccionar. Els intel·lectuals van començar a treballar per preparar les bases del nou liberalisme i per quant tornés Ferran VII (el desitjat).
Mentrestant al 1812, s'està fent la nova Constitució a Cadis. Ferran torna a Espanya, Carles IV mor i Ferran eraabsolutista, i a la frontera d'Espanya, un grup absolutista li diu a Ferran que sigui rei absolutista i ho implanta en contra de la majoria de població-
Ferran VII al 1833 mor. Té dues filles. Ferran volia deixar el regnat a la seva filla Isabel, però existia la llei sàdica que prohibia regnar a les dones. Carles IV va fer una llei, però no la va posar en pràctica mai, que anul·la la llei sàdica,anomenada: pragmàtica sanció. Ferran VII, tenia un germà. Carles Maria Isidre (Carles V). Aquest no accepta la pragmàtica sanció ja que així no seria rei, així que no accepta mai la seva neboda.
Isabel II es proclama reina i Carles V s'autoproclama rei. Aquí s'inicia la primera guerra Carlina. Isabel tenia tres anys d'edat i Maria Cristina és la seva regent, ambdues són absolutistes.
Guerra desuccesió i perdúa dels furs.
Els absolutistes no estaven a favor de Isabel II, llavors, Maria Cristina demana suport als liberals, aquests s´ho donen a canvi d'instaurar el liberalisme a Espanya. El general que dirigeix l'exercit Isabelí es diu: Espartero. La guerra (1833-1839/40). La major part d'Espanya era Isabelina excepte el País Basc, Catalunya i el Mestrat. Catalunya serà Carlina ja queCarles V va oferir a Catalunya que li tornarien els furs que haurien perdut al 1700.

Al 1700, Espanya era super potencia,durant els segles XV, XVI, XVII juntament amb França i Gran Bretanya. Dirigida per Carles II (dinastia Absburg), era un rei jove que estava malalt. Espanya tenia molts territoris. Quant Carles mor, es presenten dos candidats: Arxiduc Carles d'Austria, recolzat per Gran Bretanya,era germà de l'emperador d'Austria, Maximilià d'Austria i Felip d'Anjou, nét del rei de França. Aquí comença la guerra de successió (1700-1714). A favor de Carles estava la corona d'Aragó. La resta a favor de Felip. Finalment, el germà de Carles mor, i Carles d'Austria passa a ser emperador d'Austria. Felip d'Anjou renuncia per escrit al tron de França i Gran Bretanya s'alia amb França. Felipd'Anjou dona les possessions centreeuropees d'Espanya a Carles d'Austria a canvi del tron d'Espanya. S'acaba la guerra de successió amb Felip d'Anjou ( Felip V) com a rei. Felip V castiga a tota la corona d'Aragó ja que no li havien donat suport i crea els decrets de nova planta, on es perden els furs de totes les comunitats.

La regent Maria Cristina esta pressionada pels liberals i dimiteix com aregent. S'estableix una segona regència, al general Espartero al 1840/1841 és el regent d'Isabel II. Espartero va ser un gran militar, però un mal polític. Volia dirigir a Espanya com si fos un exercit. Al 1843, vol fer un tractat comercial amb Gran Bretanya i això va posar en guàrdia a tota Catalunya.
Va llençar tres bombes a la ciutat de Barcelona. Al 1843 dimiteix. Isabel té 12 anys i només...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La restauración borbonica
  • La restauración borbónica
  • Restauracion borbonica
  • Restauracion borbonica
  • Restauración Borbónica Resumen
  • La Restauración Borbónica (1875-1898)
  • Historia Apuntes La Restauracion
  • Apuntes Curso De Patrimonio Y Restauración

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS