apuntes sociologia

Páginas: 6 (1288 palabras) Publicado: 6 de mayo de 2013

UMBERTO ECO
semioleg, i introdueix una serie de conceptes d com s'interpreten els textos.
-el signe
-la coperacio textual
-ficcio/noficcio

-context anys 60 analitzant l'art contemporani. ell es comença a fer pregunts de com s'interpreten auest discursos o textos. Obres: Opera Aperta(ANALITZA L'ART CONTEMPORANI) i Apocaliptics i integrats.( com es posiciona la societat al voltant detota la revolucio tencologica, i diu que la socitat pren dos posicions, els apocaliptics com a com masses ens mainupula, tecnologia dolenta, i els integrats tots aquest canvis o noves tecnologies son bones per elles mateixes.)
EL signe
"El signe s'utulitza per transmetre infromació, per dir o per idnicar una cosa que algú coneix i vol que els altres sapiguen" Umberto eco.
Esquema Modelinformacional( SHannon, 1949)

en el moment que transmetem el missatge el codifiquem i el recpetor que rep aquest codi el descodifica, pero a vegades hi ha una descodificacio aberrant quan el missatge que utilitza per codificar no es el mateix que fa servir el recpetor per descodificar.La Classificació dels signes.
Signes
B. Artificials( signes que son produits, que es construeixen, que noexisteixen a la natura)
a.1 Produits internacionalment per significar (aquells qu han estat construits especialment per emetre el missatge, ex Senyal Stop)
a.2 produits intencionadament com a funcions
-funcio primaria ex. Cadira funcio primaria seure.
-funcio secundaria ex: tron dle rei, es una cadira primaria pero te un status secundaria
-funco combinada: uniforme policia,transmet que proetgeiex, i que evidencia d'un cos específic. funcions combinades.
B. Naturals ( no esta produit intencionadament pero ens transmet alguna cosa) ex: taques vermelles que surten naturalment mostran que estan infectat o malalt, per tant vas al metge i el metge coneix els codis per descodificar aquestes taques i saber quina malaltia és.)
b.1 Identificats amb coses o esdevenimentsnatural
b.2 Produits no intencionadament per agent humà.

La semiotica intpretaiva: el Model
El text és " una maquina madnrosa que exigeix la coperacio atrevida del lectro per omplir tot un seguit de forats"
en tot text s'hi enfornten dues estrategies.

-Autor model: es aquell que eco esta dins del text perque les marques del text i com esta construit m'esta indicant quin es el actor que hemfara la interpretacio que l'autor havia previst. semblant al Targget a qui va dirigit. pero no o es es el que esta dins del text. lector modle coopera amb el text. el mateix autor ja posa una serie de marques per dirigirse al lector model.
-Lector real o empiric: utilitza els seus coneixement i habilitat per interpretar el text, qualsevol persona que llegeixi el text, pero si no te els coenixementsque l'autor habia previst pot haberi una interpretació aberrant.
Lector empiric: es qualsvol que s'ho esta llegint pero hi han alguns que s'asemblen mes o menys al lector model.
dintre text tenim el autor model am el lector model pero fora el text tindriem els lectorsempirics i tambe un autor empiric. els empirics son reals i el models son els ideals.
Interpretacio i ús d'un text
Hi hadiversos tipus de textos:
-Textos oberts: promouen un ampli ventall de lectures i interpretacions possibles ( per ex: una obra artística) l'autor es el copera que dona sentit al text pero com els lectors no som iguals fem interpretacions diferents.) ex la biblia tambñe pot afectar el moment en que ho llegeixes.
- Textos tancats: promouen un numero reduit de lectures i interpretacions ( per ex:un informe metereològic)
- Sovint els lectors anems més enllà del significat d'un text: en lloc d'interpretar-lo l'estem usant ( sobreinterpretació)ex: una escena comica et recorda a un sser etimat i en comptes de riure , plores perque ja a part de fer una interpretacio aberrant la portne mes enllà.

La cooperació del lector
Davant d'un text el lector real realitz hipotesis, aplica la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes Sociología
  • Apuntes de sociologia
  • Apuntes Sociología
  • Apuntes Sociologia
  • Apuntes sociología
  • Apuntes Sociologia.
  • sociología apuntes
  • Apuntes De Sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS