Apuntes teorías de la comunicación

Páginas: 28 (6887 palabras) Publicado: 6 de enero de 2012
TEORIES DE LA COMUNICACIÓ 15/09/2011

1 Quan parlem de comunicació ens referim a una acció. I això han defensat totes les teories de la comunicació.
És important tenir clar que la comunicació com a acció social té intencionalitat, és significativa, té un contingut simbòlic.
Moltes teories de la comunicació estan vinculades a corrents de pensament de la sociologia i les ciènciessocials, que expliquen el paper de la comunicació en la societat.
Les teories de la comunicació no van soles, sinó associades a d’altres.

2 Distinció entre informació i comunicació: Hi ha teories que s’han preocupat més de la transmissió de dades, i d’altres que s’han fixat en el contingut simbòlic. L’autor francès Dominique Wolton en fa la distinció. Diu que en l’actualitat hi ha unsuperàvit d’informació, però que la que es transmet entre nosaltres no té un rerefons comunicatiu, una compartició. Ho atribueix a les noves formes de comunicació, com internet, amb un excés de informació i una relació no cara-cara. Com si les noves tecnologies no haguessin augmentat la comunicació, però sí els malentesos.

3 Interacció: John B. Thompson En la comunicació hi ha un intercanvi, unainteracció, no és una acció unilateral i individual, i està orientada a obtenir una resposta.
Interacció entre els mitjans de comunicació i la societat en forma de feedback. L’un influeix en l’evolució de l’altre i viceversa. Diu que a mesura que els mitjans de comunicació s’anaven incorporant a la nostra societat, anaven intervenint en les relacions socials, i les han anat modificant, donant formaa la societat i les seves formes de comunicar-se.
* Thompson distingeix tres grans formes d’interacció:
I. La interacció tradicional o cara a cara: aquesta forma implica la copresència. Els diferents usuaris comparteixen el mateix espai. Es posen en joc un gran volum de dades i molts altres aspectes com els gestos, les mirades, la forma de vestir, etc.
II. Quasi interacció mediàtica(pseudo interacció): de tipus unidireccional, amb una molt baixa capacitat de resposta, que s’adreça a un nombre indefinit de receptors potencials, i en què hi intervé alguna tecnologia. Els mitjans de comunicació de masses
(TV, ràdio, premsa).

III. Teories de la Mass Comunication Research: poc crítics amb el paper que juguen els mitjans de comunicació en la societat.
A l’altra cantó trobempropostes més crítiques, com és el cas de l’Escola de Frankfurt.

21/09/2011

Les primeres teories o propostes d’anàlisi que fan de la comunicació el seu objecte d’interès apareixen en el moment d’hegemonia de la premsa escrita. (principis segle XX).
Les teories són cícliques: en un moment un tema pot ser el centre d’interès, després deixar-ho de ser i més tardressorgir. És a dir, que no podem parlar d’una evolució lineal de les teories. Tot i així, es pot fer un recull periòdic de les diverses escoles i teories.
* El primer període està comprès entre finals del segle XIX i els anys 20 i 30 del segle XX. En aquest moment s’analitza el concepte de multitud i comunicació de masses associat a la opinió pública.
* Alguns autors: Max Weaber (Alemanya):anàlisi més reflexiva, intel·lectual.
* A Estats Units sorgeix la teoria de l’agulla hipodèrmica, que formula que els mitjans de comunicació generen uns estímuls a la població mitjançant els seus continguts. ÉS una proposta conductista.
En aquest període es genera una consciència de la publicitat i la seva influència en la societat.
* En el segon període, entre els anys 30 i 60, hi ha uncontext comunicacional molt dominat per la propaganda, que va tenir un paper preponderant en les dues guerres mundials.
A Estats Units s’investiga de manera científica què és el que passa en els processos de comunicació de masses. Es configura un important grup nord-americà que estudia la comunicació de masses: la Mass Comunication Research. D’aquest grup neixen diverses teories, basades en una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes Teoria De La Comunicacion
  • Apuntes teoria comunicación
  • Apuntes Teorias de la comunicación
  • Apuntes teoría de comunicación
  • Apuntes teorías de la comunicación
  • Apuntes de comunicación
  • APUNTES DE TEORIA DEL ESTADO
  • Apuntes Teoria de la comunicacion- 1ºComuicacion Audiovisual

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS