Apunts De Geo

Páginas: 16 (3988 palabras) Publicado: 10 de noviembre de 2012
TEMA 1 : EL MEDI I LA SOCIETAT
INTRODUCCIÓ
Al llarg dels anys el medi natural ha patit un constant procés de transformació com a conseqüència dels fenòmens propis de la natura i sobretot de l'acció directa de l'ésser humà. Tanmateix, les diverses fonts d’energia s'han anat modificant al llarg del temps, entre altres qüestions, perquè les necessitats de l'home han anat canviant i pel constantincrement de la població que ha fet augmentar el consum de matèries primeres.
1.ELS RECURSOS NATURALS
Els recursos naturals són aquells béns que l'home pot obtenir de la natura per tal de cobrir les seves necessitats. Dins d'aquests recursos podem incloure les fonts d'energia, els aliments, l'aigua, etc. Els tipus de recursos naturals, també s'han anat modificant al llarg del temps. A grans trets,podem classificar els recursos naturals segons si es poden regenerar o no. Segons aquesta divisió, distingim entre recursos renovables i no renovables.
Recursos renovables: són aquells que es regeneren (que es renoven) de manera natural, a un ritme igual o superior al del seu consum. Aquests recursos es divideixen en perennes (ex: el vent, l’energia eòlica) i crítics, que són aquells que podrienacabar-se si no es fa un control exhaustiu sobre el seu ús. Ex: l'aigua (es pot tenir problemes de sèquia) ex: la pesca
Recursos no renovables: són aquells que es regeneren a un ritme molt inferior al de la capacitat de consum de l'esser humà. Aquests recursos, amb el pas del temps, poden acabar esgotant-se. Dins dels recursos no renovables, s'inclouen fonts d'energia com el carbó, el petroli,el gas natural i també els combustibles nuclears. L'increment constant de la població mundial, ha fet que augmenti considerablement la demanda d’aquests recursos no renovables. Tant és així, que el petroli i el gas natural són les dues fonts d'energia principals, sobretot per la necessitat de combustibles. Un dels principals reptes que té plantejat avui dia la humanitat és el de fer compatiblel'existència de fonts d'energia necessàries com el petroli, el gas natural, etc. amb l’objectiu d’aconseguir un grau de desenvolupament sostenible per tothom.
1.1 Una distribució desigual dels recursos naturals
La distribució dels recursos naturals al llarg de la Terra, és força heterogènia (desigual). Així, hi ha Estats que tenen abundància de recursos, independentment que siguin renovables o no.Això depèn bàsicament del relleu i del sòl. I no es poden aconseguir si no hi són prèviament. Ara bé, el fet que un país, sigui ric en recursos naturals, no significa necessàriament que tinguin el control sobre ells, i per tant, no sempre aconsegueix beneficis de la seva explotació. Així, per exemple, és freqüent que els països subdesenvolupats siguin rics en recursos naturals però el seu controli explotació es troba en mans d'empreses multinacionals que pertanyen als països desenvolupats. Per altra part, també s'ha de dir que els països més desenvolupats, tenen en alguns casos, com ara Rússia o EEUU, importants reserves de minerals i de petroli. El fet que un país, tingui escassetat de recursos naturals al seu territori fa que l'única opció que li quedi sigui la d'importar-los, i pertant, que tingui una gran dependència de l'exterior pel que fa a les fonts d'energia.
1.2 El sòl
El concepte sòl té dues definicions. La primera està relacionada amb l'edafologia (capa externa de l'escorça terrestre). I la segona, està relaciona amb la superfície o espai del que disposem els éssers humans, l’ urbanisme.
1.2.1 El sòl com a part de l’escorça terrestre
El sòl està format permatèria orgànica, minerals, aigua, aire i organismes vius. Aquesta capa, és la que manté la vegetació, i a més, fa possible que es desenvolupi la vida animal i vegetal. El sòl és fonamental sobretot per a la producció agrícola i ramadera. El sòl només cobreix certes parts de l'escorça terrestre i la seva disponibilitat per les activitats econòmiques del sector primari, varia molt segons el tipus de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts
  • Apunts
  • apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS