APUNTS EVOLUCIO

Páginas: 10 (2341 palabras) Publicado: 5 de abril de 2015
10. Les espècies i l’especiació
Especiació: És el procés que condueix a la formació d'una nova espècie a partir d'una altra ja existent.
La condició essencial perquè es produeixi l'especiació és que hi hagi aïllament reproductiu és a dir, que d'alguna manera s'interrompi el flux continu de gens entre dues poblacions de la mateixa espècie.
L’aïllament reproductiu pot ser per motius:
L’aïllamentgeogràfic: Es produeix quan dues poblacions de la mateixa espècie queden aïllades per una barrera geogràfica com el mar, desert o una serralada. Com que ja no es poden aparellar i reproduir-se, evolucionen de manera diferent. Després, encara que desapareguin les barreres geogràfiques, ja no es podran reproduir entre si perquè seran molt diferents.

Els aïllaments no geogràfics: Són els que es podendonar entre dues poblacions encara que visquin en el mateix lloc. Després de moltes generacions seran tan diferents que resultarà impossible que s’encreuin, i si això arriba a passar, els seus descendents no seran fèrtils; es a dir, seran dues espècies diferents. Els principals aïllaments reproductius no geogràfics són:

Aïllament ecològic: És el que es produeix quan dues poblacions s’hanacostumat a viure en ambients diferents, per exemple: sobre diferents tipus de substrat, a diferents altituds, etc. En aquesta situació és gairebé impossible que coincideixin i procreïn.
Aïllament etològic: És el que te lloc quan dues poblacions, que s’han separat temporalment, han adquirit comportaments reproductius tan diferents que els mascles i les femelles ja no s’atreuen durant el galanteig previal moment d’aparellar-se.
Aïllament mecànic: És aquell que s’ocasiona quan dues poblacions que s’han separat de forma temporal han adquirit formes o grandàries tan diferents que ja és impossible que es produeixi la còpula entre ells.

Especiació instantània per mutació: Està causada per unes mutacions especials que consisteixen en la duplicació dels cromosomes. Aquest fet impedeix la reproducciód’un individu amb altres de l’espècie progenitora; es tracta, doncs, d’una espècie diferent. Aquesta forma d’especiació és provocada sovint en les plantes per interessos agrícoles.




11. L’origen i l’evolució de l’espècie humana

L’espècie humana es va originar fa uns 3 milions d’anys.

Avantpassats comuns

L'espècie humana és l'única representant actual de la família dels homínids, que comprèntambé les espècies extingides del gènere Homo, i les del gènere Australopithecus.

Els primers primats van aparèixer sobre la Terra fa uns 60 milions d'anys. Tenien un aspecte bastant diferent dels actuals i hàbits nocturns, vivien als arbres i eren de la mida d'una musaranya.

Fa uns 35 milions d'anys els micos es van separar de la resta dels primats, i fa només uns 5 milions d'anys es van separarels simis antropoides dels simis homínids.

Adquisició del bipedisme

El bipedisme consisteix a caminar sobre els dos peus sense repenjar les mans a terra.

Conseqüències:

Allargament de les extremitats inferiors respecte de les superiors i del tronc.

Escurçament i eixamplament de la pelvis, que se situa en una posició més baixa.

La columna vertebral, que ha de suportar el pes del cos, prenuna forma de S, amb quatre corbes.

El foramen magnum se situa en una posició inferior respecte al crani.

Allargament del dit polze del peu, que s'orienta en paral·lel als altres, de manera que ja no s'hi pot oposar


Per als primers homínids, caminar drets presentava un seguit d'avantatges, com ara: observar l'horitzó per sobre de les altes herbes de la prada; alliberar les mans per a altresfuncions, com transportar objectes, aliments, les cries, etc., la qual cosa permetia mantenir el grup unit mentre es desplaçava, o caminar durant més temps, obrint la possibilitat a recórrer llargues distàncies.

Evolució dels homínids

La Terra es va formar entre 4.500 i 5000 milions d'anys. Fa 6 milions d'anys va aparèixer la família dels homínids, i fa només uns 150.000 anys va aparèixer la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts
  • Apunts
  • apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS