Apunts Guerra Civil Espanyola

Páginas: 30 (7267 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2012
LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA (1936 – 1939)

1. Les causes de la Guerra Civil
2. L’esclat del conflicte
3. Els bàndols enfrontats
4. La intervenció estrangera
5. La Catalunya revolucionària
6. L’evolució a la zona republicana
7. La zona franquista
8. L’evolució del conflicte militar
9. L’ocupació de Catalunya i la fi de la guerra
10. Les conseqüències

1. LES CAUSES DE LA GUERRA CIVILHi ha una divisió a Espanya a causa de la República. No és una cosa nova, ve d’abans i que, avui en dia, encara és present tot i que no tan radical a l’hora d’actuar.
Va ser una guerra que va ser una lluita de classes. Es va dur a terme l’extermini ideològic, acabar amb la gent amb ideologies diferents.
Tema d’importància transcendental. Les causes són múltiples i diverses. Dins separaremdepenent si són de curt o llarg termini (remotes, pròximes i detonants)
CAUSES REMOTES, DE LLARG TERMINI incapacitat de la ___ Espanyola per posar en marxa un sistema polític i democràtic i una societat més justa. Situació econòmica de màxima injustícia. Tot això acabarà portant els dos bàndols a una situació molt radical. La dreta està molt poc democràtica i esta molt aferrada als seus privilegis.Lluita de classe obrera per reivindicar els seus drets... grans enfrontaments.
La gran principal causa per això és el fracàs de la revolució liberal espanyola.
·Punt de vista econòmic primer fracàs: la Revolució Industrial provoca u retard econòmic de l’economia espanyola. L’economia espanyola és incapaç de satisfer les necessitats de tothom. Hi ha una manca de modernització i l’economia estacontrolada per una minoria rica d’Espanya.
·Tipus polític posició dels sectors conservadors només preocupada per defensar els seus interessos i privilegis, incapaços d’acceptar cap mena de canvi polític que no s’ajusti al de sempre. No estan disposats a compartir la sobirania, la democràcia, la política...
-La República arriba massa tard. Els sectors populars quan arriba la segona República estan moltradicalitzats, les idees revolucionaries han quallat amb molta força. A més la manca d’integració al sistema polític, la marginació, la injustícia social , les diferencies abismals de classes, l’explotació...
·Tipus social l’estructura social d’Espanya es basava en unes grans diferències econòmiques i és una gran injustícia social i amb l’absència de classes mitjanes, molt feble, prima. Això esdeu al fet de no haver modernitzat l’economia. Té una organització més pròpia de l’antic règim que del segle XX.
·Encaix de Catalunya dins de l’estat espanyol (caire social)
Problemes endemes que no s’han solucionat a Espanya malgrat que va passant la història, les èpoques... aquests problemes no es solucionen, i el conjunt de tot acaba desembocant a la Guerra Civil.



CAUSES PRÒXIMES, DECURT TERMINI
La 2a República va ser un fracàs, va donar peu a la Guerra Civil. Si ens hi fixem les causes a llarg termini són les mateixes que el primer bienni intenta arreglar, però just guanya la dreta i ho tira tot enrere. Quan l’esquerra torna a guanyar ho torna a intentar fins que els de la dreta diuen prou i es produeix el cop d’estat, el qual fracassa i ens introdueix en la Guerra Civil.
.Fracàs reformes de la 2a República
· Polarització de la societat en dos bàndols antagònics i molt radicals.
· Incapacitat de resoldre els conflictes de manera democràtica (pels dos bàndols).
· Context internacional amb l’auge (creixement) dels totalitarismes (Mussolini, Hitler...)
· Clima de tensió i violència que va haver en els últims mesos de la 2a República.
·Causa detonant causaintencional, acció que provoqui la guerra. És el cop d’estat, conspiració contra la República que organitzen alguns militars, forces conservadores contra la República.
El cop d’estat fracassa en la meitat del territori d’Espanya. No a tot arreu els militars es van poder imposar.

2. ESCLAT DEL CONFLICTE
-Antecedents
-Aixecament
-Justificació
-Resistència popular

El cop d’estat s’està...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra Civil Espanyola a Catalunya
  • Causes De La Guerra Civil Espanyola
  • LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA
  • Causes i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola
  • La Guerra Civil Espanyola
  • La guerra civil espanyola (català)
  • Treball cartells guerra civil espanyola
  • la Guerra Civil espanyola, 1936-39

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS