Apunts Història Moviment Obrer

Páginas: 7 (1597 palabras) Publicado: 8 de febrero de 2013
1,Sintetitza

A) Quines condicions de vida i de treball tenien els primers obrers?

Els proletaris que com diu el seu nom no posseïen molt més que la seua prole, donaven el seu treball i mà d'obra laboral a canvi d'un salari. Les condicions de treball eren pèssimes amb un ordre laboral també aplicat a dones i xiquets on les jornades eren de fins 15 hores amb un ritme de treball constant,sense descans i una disciplina dura a canvi d'uns salaris extremadament baixos. Aquests salaris només permetien l'estricta i mínima subsistència. Es cobrava només per jornada treballada, si no hi havia feina per fer o no s'assistia ja siga per raons de festa o cas de malaltia, accident o vellesa no rebien res i ningú es feia càrrec del treballador.
L'entorn on treballaves tenia condicions ambientalsmolt deficients i la disciplina laboral era molt dura: els obrers podien ser acomiadats quan l'empresari volguera a més a més els castics i les penalitzacions també eren molt freqüents.
Els xiquets i les dones també treballaven en aquestes condicions i el seu salaris era paupèrrim; les dones cobraven un 40% del sou que obtenia un home i el xiquet un 10%.
I tot açò es reflectia en les condicionsde vida, on els habitatges eren molt petits i insalubres, l'alimentació escassa i poc variada. La fatiga, la desnutrició i les epidèmies reduïen l'esperança de vida a 40-50 anys.

B)Quines etapes podem distingir en l'evolució del moviment obrer durant el segle XIX?

1.Primeres mobilitzacions.
Creació de les societats de socors mutu i protestes radicals com el ludisme, els socialistesutòpics van denunciar les injustícies del món industrial vigent.
I el ludisme com a moviment obrer basat en la revolta d'atacs destinats als medis de producció. (les màquines)

2.La forja del sindicalisme.
Emparant-se a les idees del socialisme utòpic, els obrers construirem agrupacions estables com la Great Trade Union, van protagonitzar les primeres vagues i desenvoluparen un projecte polític delmoviment obrer.

3.La època de la 1º internacional.
El moviment obrer transcendeix les fronteres nacionals i es celebraren una sèrie de mobilitzacions/organitzacions en les que es va adoptar acords per impulsar les mobilitzacions obreres en cada país.
En aquest període es produí la experiència de la Comuna de París i el enfront ideològic entre Marx i Bakunin que acabà amb la ruptura entre ellsi la desaparició de la 1º internacional.

4.Els Sindicats en masses.
La difusió del socialisme afavoreix la constitució d'un nou sindicalisme molt més massiu i amb una major capacitat de negociació on també eren creats nous partits polítics obrers.

5.La divisió del moviment socialista.
La crisi sorgida dins la 2º internacional entre les posicions que defenien les pràctiques reformistes iles que prioritzaven la via revolucionaria recaigueren amb l'estellament de la 2º Guerra Mundial.




C)Quines característiques té el marxisme i l'anarquisme?

El marxisme crea el socialisme científic dins del Manifest Comunista (1848) que junt amb la crítica de la realitat política i social del moment va fer possible l'elaboració de la teoria marxista, anomenada aixi degut a Karl Marx. Elstrets del Marxisme són:

-L'anàlisi del passat a través de la lluita de classes (antagonisme entre opressors i oprimits) considerat el motor del desenvolupament històric doncs aquesta contradicció es copia en cada etapa històrica.
-La critica del present en l'anàlisi del sistema capitalista on Marx promulgà que l'explotació burgesa era una condició lligada i inherent al capitalisme i que eltreball de l'obrer genera un benefici més alt que acaba en mans del capitalista, el qual inverteix una part als mitjans de producció (màquines, materials etc.) i se'n apropia l'altra.
-La necessitat de superar el dit present del moment, s'associa a un projecte de futur on els treballadors agafarien el poder polític i instaurarien la dictadura del proletariat que aconseguiria la desaparició de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Moviment Obrer
  • el moviment obrer
  • moviment obrer
  • Moviment obrer
  • El moviment obrer
  • historia del movimento obrero
  • El Moviment Obrer Espanyol
  • Moviment Obrer A Catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS