Apunts Historia

Páginas: 36 (8853 palabras) Publicado: 12 de abril de 2015
Antic Règim
LA SOCIETAT DE L’ANTIC RÈGIM

Societat estamental. Estava basada en dos grans grups: els privilegiats que eren la noblesa i l’Església i els no privilegiats que eren la resta de classes, les masses populars inclosa la burgesia. Aquests últims eren els que pagaven els impostos. No podies ascendir de classe social, naixies amb la classe ja establerta.
Sotmesa a un règim absolutista. Elpoder el concentrava el monarca i els nobles (aristocràcia), tot i que hi havia el suport de l’Església.
Hi havia un règim senyorial. El que donava privilegi eren les terres i qui les posseïa eren els nobles. Per tant les altres classes (no privilegiats) s’encarregaven del sector agrícola que treballaven pels nobles i una minoria de la indústria artesanal i gremial.
Les revolucions signifiquenuna transformació radical de la societat, l’economia i la política de l’Antic Règim. És en aquest moment quan comencen les revolucions burgeses i aconsegueixen eliminar l’Antic Règim.

Transformació:

A nivell polític la transformació es concretava amb el liberalisme polític. Aquest nou sistema el comença a pensar la Il·lustració. Els il·lustrats eren aquells senyors que analitzaven la societat iproposaven canvis a partir de la literatura. Per tant no eren polítics, sinó filòsofs. El pensament il·lustrat del segle XVIII havia creat les bases del sistema liberal.
Cal destacar els següents il·lustrats i les seves idees:
John Locke: idea del contracte entre el governant i els governats i divisió de poders.
Voltaire: la virtut de l’empresari i defensa una similitud a un pacte social queafavoreixi a tots.
Rousseau: igualtat de tots els éssers humans i el dret a la participació política.
Montesquieu: existència de tres poders: judicial, executiu i legislatiu.
Entre tots fan un llibre anomenat De l’esprit des LOIX (l’esperit de les lleis). Cal destacar tres idees fonamentals que surten d’aquest llibre:
Sobirania nacional: el poder el té el poble i aquest poder es demostra amb el sufragiuniversal.
Divisió de poder, aquest es dividirà en tres: poder legislatiu, executiu i judicial.
Cal una nova constitució que la farà el poble, per tal de saber els drets i deures dels ciutadans.
 
REVOLUCIÓ AMERICANA

Al segle XVIII, Amèrica del nord estava dividida en 13 colònies que pertanyien a l’Imperi Britànic. La resta del continent estava conquistada, algunes zones en mans dels francesos(Canadà), altres dels portuguesos (el sud)...
Les 13 colònies de l’Imperi Britànic tenien cada una un autogovern, tot i que estaven sotmeses a la monarquia d’Anglaterra. La gent que vivia allà els preocupava principalment el fet de no poder comercialitzar amb les altres colònies i a més no podies decidir les seves pròpies lleis, tot i que tenien un autogovern.
En aquest moment s’iniciarà unainsurrecció colonial (revolució). Demanaven més llibertat política per poder fer les seves lleis i llibertat en l’economia, ja que estaven farts de pagar els impostos per a la monarquia anglesa. Aleshores fan una lleva, que consisteix en buscar joves per l’exèrcit. Si demanen la lleva és per crear un exèrcit per anar contra els anglesos. Si feien la lleva era com si declaressin la guerra contraAnglaterra. Tot i que part de la població no estava del tot d’acord ja que no volia passar una guerra i menys amb un enemic tant poderós com Anglaterra.

Fets:

Declaració de la Independència a Philadelphia el 4 de juliol de 1776. Volien la independència dels Estats Units per acabar amb els aspectes esmentats en el paràgraf anterior.
Derrota definitiva dels anglesos a Yorktown el 1781. La guerra va començarmolt desigual ja que els anglesos tenien un exèrcit molt preparat i els soldats havien rebut una formació. Tot i que acaben guanyant els americans. La pau es signa a França en concret a Versalles. D’Aquí ve el nom de la Pau de Versalles. Es signa a França ja que la pau s’ha de signar a un país neutre, tot i que França no era neutre. Els francesos ajuden els americans, ja que amb els anglesos no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts historia españa
  • Apunts Història Moviment Obrer
  • apunts historia disseny
  • Apunts Història De L'Art
  • Apunts Historia
  • Apunts Historia
  • APUNTS HISTORIA
  • Apunts historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS