APUNTS HISTORIA

Páginas: 2 (316 palabras) Publicado: 3 de junio de 2015
Els franquistes catalans:
La Catalunya franquista estava integrada per industrials, grans propietaris agraris , comerciants i financers. La militància catalana a la Falange no era massa abundant iestava formada per membres d’altres grups d’extrema dreta.
El personal polític eren antics militants d’extrema dreta ja que no abundaven massa els falangistes. El franquisme només els va oferir llocspolítics secundaris en l’administració local. Les principals autoritats de Catalunya, que eren persones de fora de Catalunya van ocupar llocs amb més rellevància política. Així responia a impedir queles autoritats s’arrelessin al territori a causa de la desconfiança als polítics catalans.
Les famílies del règim:
Dins del franquisme existia el Movimiento Nacional que eren grups que havien donatsuport a la rebel·lió militar del 1936 (falangistes, carlins, ultracatòlics i monàrquics). El falangisme i el seu ideari d’inspiració feixista (nacionalsindicalisme) va tenir gran protagonisme a laprimera etapa franquista , en que semblava que Alemanya guanyaria la segona guerra mundial.
La derrota de les potències de l’Eix el 1945 van forçar a la dictadura a adaptar-se al nou escenariinternacional. L’Asociación Católica Nacional de Propagandistas van esforçar-se a convertir el règim en una ‘’democràcia orgànica’’ (nacionalsindicalisme). Gran protagonisme de l’Opus Dei en la segona etapa delfranquisme.

UNA REPRESSIÓ INSTITUCIONALITZADA
Els instruments de la repressió:  El franquisme mai va mostrar cap interès d’una reconciliació amb el vençuts de la Guerra. L’OBJECTIU és destruir osotmetre l’oposició del règim. Amb aquesta finalitat es va procedir a la institucionalització de la repressió i es van crear lleis com la Llei de responsabilitats polítiques (1939) i la Llei derepressió del comunisme i de la maçoneria (1940)
L’exèrcit va ser el braç executor i es va crear el TOP (Tribunal d’ordre públic) una jurisdicció civil per als delictes polítics. Els primers anys les causes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts historia españa
  • Apunts Història Moviment Obrer
  • apunts historia disseny
  • Apunts Història De L'Art
  • Apunts Historia
  • Apunts Historia
  • Apunts Historia
  • Apunts historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS