Apunts natació crol

Páginas: 6 (1454 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2013
NATACIÓ
Estudi tècnic del crol
1. Posició del cos
2. Acció de les cames.
3. Acció dels braços.
4. Respiració
5. Coordinació
Posició del cos
La posició ideal es aquella que permet efectuar majors forces propulsives i menors forces de resistència. El cap adopta una posició lleugerament elevada, de forma que l’aigua estigui a l’alçada del naixement del cabell o lòbul de les orelles. Elsmalucs queden lleugerament més avall que les espatlles i les cames relaxades i extenses.
La posició elevada del cos té com objectiu afavorir el recobrament i la respiració, i per evitar totes les resistències possibles. Aquesta elevació depèn de la flotació natural del nedador i de la velocitat de desplaçament. El cap lleugerament elevat permet realitzar una inspiració amb menor rotació, ja qued’aquesta forma s’aprofita la depressió de l’aigua formada per l’avançament.
Un altre aspecte a considerar es l’alineació lateral del cos, que haurà de ser recte i en direcció a l’avançament del nedador. La seva funció es disminuir l’àrea transversal del cos, evitant l’augment de la resistència frontal.
Per últim, el cos en coordinació amb el moviment dels braços, realitzarà un moviment de rotaciósobre l’eix longitudinal o “rolido” que té les següents avantatges:
Ajudar a una millor aplicació de forces propulsives de braços.
Millora l’acció de recobrament.
Ajuda a la millor col·locació del cap per respirar.
Disminueix les resistències frontals.
Acció de les cames
Consisteix en un moviment vertical ascendent i descendent, que té per funció augmentar la propulsió i/o disminuir laresistència mantenint una posició elevada del cos i aconseguint un major equilibri.
La acció cap a dalt és, d’extensió de malucs, que serà executada amb el genoll extens i el turmell en flexió plantar. L’acció cap avall inclou la flexió dels malucs, flexió del genoll i finalment la seva extensió.
Segons estudis:
La major flexibilitat dels turmells ajuda a una millor batuda.
Per a la consecució delsresultats òptims, la flexió dels genolls ha de ser de 15º.
La amplitud i el ritme de patada estan íntimament relacionats.
En quant al número òptim de batudes per cicle complet de braços, podem trobar:
6:1 (velocitat)
2:1 (fons)
4:1 (intermig)
La pressió sobre l’aigua es fa amb el moviment cap amunt amb la planta dels peus, que han d’estar extesos i lleugerament inclinats cap a dintre. Elmoviment cap avall es realitza amb els empenyes. L’impuls total depèn de la rapidesa de transició del moviment cap amunt al moviment cap avall. És a dir, la posició correcta del peu determina en gran part l’eficàcia de la batuda. Cal evitar la emersió dels peus durant l’ascens, ja que al baixar formarien una major resistència.
Seqüència:
1. Cama dreta: total extensió al final de la batuda cap avall.Cama esq: inicia moviment descendent, flexionant-se, amb el peu en extensió.
2. Cama dreta: s’apropa a la superfície, extesa, amb peu en flexió plantar. Cama esq: en plena fase propulsiva, amb extensió del genoll i malucs, impulsant el peu cap avall.
3. Cama dreta: flexió de genoll per iniciar batuda cap avall. Cama esq: total extensió al finalitzar la seva batuda.
Acció dels braços
Ésl’element més important de propulsió de l’estil crol. Dins l’anàlisi tècnic, l’acció dels braços es divideix en :
Fase de tracció. Comprèn el recorregut aquàtic del braç.
a)Entrada
b)Agafada
c)Tracció
d)Empenyiment.
Recobrament. Comprèn el recorregut aeri del braç, per preparar-se per la nova tracció.
Fase de tracció
Entrada: La mà entra a l’aigua davant l’espatlla i es dirigeix cap avall iendavant amb el braç semiflexionat i el colze més alt. El palmell de la mà mira cap avall i lleugerament cap afora, i és el polze el primer en estar en contacte amb l’aigua. La velocitat de la mà augmenta des de el principi fins a la fi de la fase.
Agafada: Una vegada la mà entra a l’aigua, el braç s’estén totalment, buscant profunditat, mantenint el colze alt en tot moment i col·locant mà i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • crol
  • Crol
  • Natacio
  • Crol
  • La natació
  • Crol
  • APUNTS
  • Apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS