Apunts Pol Tica

Páginas: 7 (1698 palabras) Publicado: 17 de abril de 2015
1.- ELS TRES ESTATS (CARACTERÍSTIQUES)

1.0- La política: el liberalisme polític

Locke és un teòric del liberalisme polític.
Entèn que en un estat és necessari que hi hagi un poder polític, que és "el dret a dictar lleis, incloent-hi la pena de mort i, consegüentment, totes les penes inferiors, per a la regulació i salvaguarda de la propietat, i a emprar la força de la comunitat en l'execucióde tals lleis i en la defensa de l'Estat contra agressions forasteres, i tot això únicament en pro del bé públic" (Segon tractat sobre el govern civil, Capítol I, §2).
Ara bé, quines raons dóna per acceptar que sigui nessari un poder polític? Qui ha de governar? Què ha de governar? Sota quins criteris? Amb quins límits? Locke vol donar resposta a totes aquestes preguntes.

1.1. L'estat de naturai l'estat de guerra

Locke parteix del que considera la situació natural de l'ésser humà, el seu estat de natura. Aquest estat de natura (en el qual es trobarien els éssers humans possiblement en els orígens dels temps o, en qualsevol cas, abans del sorgiment de les societats poítiques) és un estat en el qual els homes tenen una "perfecta llibertat per ordenar els seus actes i disposar de lesseves propietats i de les persones que creguin convenient, dins dels l´mits de la llei natural, sense demanar permís ni dependre de la voluntat de cap altre home". (Segon tractat sobre el govern civil, Capítol II, §4).

La llei natural a la qual fa esment Locke és la raó, la raó humana, la qual "ensenya a tot el gènere humà que, essent tots iguals i independents, ningú no ha d'atemptar contra la vida,la salut, la llibertat ni les possessions d'un altre". (Segon tractat sobre el govern civil, Capítol I, §6). Val la pena observar que, segons Locke, aquesta llei natural (la raó) també ens impedeix atemptar contra nosaltres mateixos.
En aquest estat de natura, tothom té dret a castigar a algú que no obeeixi la llei natural (i no únicament si la desobeeix en contra seva, sinó si la desobeeix encontra de qualsevol ésser humà). El càstig ha de ser proporcionat a la infracció, i pot incloure, és clar, la mort de l'infractor.

L'estat de guerra esdevé quan algú declara o mostra la intenció de dur a terme una acció contra un altre ésser humà. Atès que qui declara la seva intenció de dur a terme una acció en contra d'algú altre abandona l'estat de natura, qui està amenaçat pot utilitzar (i had'utilitzar) tots els elements al seu abast per defensar-se, fins i tot matant a la persona agressora. "Això fa que sigui lícit per a un home matar un lladre que, no havent-lo ferit en absolut ni havent declarat cap propòsit contrari a la seva vida, tanmateix haurà fet ús de la força per sotmetre'l al seu poder i prendre-li els diners o tot allò que li plagui". (Segon tractat sobre el govern civil,Capítol III, §19)
És, ens diu Locke, per prevenir l'aparició de l'estat de guerra que els homes s'agrupen en societat i abandonen l'estat de natura. I és així com sorgeixen les societats polítiques.

1.2. Les societats polítiques: l'Estat

Les societats polítiques apareixen quan l'home decideix renunciar al seu estat de natura per protegir-se, això és, per evitar l'estat de guerra. Quan accedeixa formar part d'una societat política està acceptant, al mateix temps, sotmetre's a les decisions de la majoria -altrament la societat política no tindria cap sentit, perquè no tindria cap sentit que algú decidís formar part d'una societat política però alhora volgués romandre en l'estat de natura (en l'estat de natura les decisions són pròpies de cadascú, determinades únicament per la lleinatural (per la raó)) . Així doncs, la creació d'una societat política obeeix a un contracte entre els membres d'aquesta societat.


2.- De l'estat de naturalesa (Passos)
Per entendre correctament el poder polític i deduir-lo d’allò que va ser el seu origen és necessari considerar com eren els éssers humans en estat de naturalesa.
2.1- Com eren els éssers humans en estat de naturalesa?
Aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estado Y Pol Tica Cs Pol Ticas
  • Pol Tica Y Ciencia Pol Tica
  • La Pol Tica
  • La Pol Tica
  • LA POL TICA
  • La Pol Tica
  • Que es la pol tica
  • LA POL TICA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS