Apunts psicologia de la personaltat

Páginas: 22 (5308 palabras) Publicado: 15 de enero de 2015
TEMA 1: Antecedents de la psicologia de la personalitat

Disciplina científica consolidada en el S.XX. Prové de la filosofia i de la medicina.
Tradició medicoclínica: abandonament del pensament màgic i s’adapta a la visió basada en la naturalesa de les coses com explicació dels fenòmens observats. Aportacions de la tradició medicocínica: temperament i classificació en l’observació clínica(intuïtives, no científiques). Caraterístiques físiques (escola italiana) característiques físiques combinades amb c. Psíquiques(escola alemanya i escola americana) funcionament mental.

1.1 Tipologies del temperament:
Empedocles (495-435 ac): Tot el que existeix 4 elements. Terra, aire, aigua i foc i es barregen amb l’odi i l’amor. Cada 1 és etern individualment.
Hipòcrates (460 -370ac):Defineix 4 líquids orgànics responsables de la vida (humor). Per cada humor, hi correspon una constitució física determinada i un temps determinat.
Galà (129-216 dc): Afegeix base orgànica dels diferents humors. L’equilibri entre els 4 humors determina la salut individual.

1.2 Evolució històrica de la tipologia del temperament:
Kant (1724-1804)Actualitza la tipologia del temperament, diferenciatemperamental com a comportament fisiològic relacionat amb el físic i el component psicològic relacionat amb les emocions. Temperament emocional i temperament de l’activitat: fort, dèbil, lent, ràpidç
Wundt (1832-1920) Clasifica el temperament segons la resposta emocional, atribuint-los una base biològica a partir de 2 eixos: emocions i activitat.
Les biotipologies:
Escola francesa: Formula unatipologia constitucional però també relacionada amb tipus temperamental.
Escola italiana: Destaca els termes biotipològics i biotips: classificacions del tipus humans (biotip)entesos com a resultat de components genètics i ambientals que defineixen característiques pròpies de cada persona.
Escola alemana: noves tipologies basades en tipus constitucional x predir malalties.
Kretschmer: relacióentre constitució, temperament i malaltia mental.

Constitució
Temperament
Tendència
Trastorn
Leptosomàtic
Esquizofrènic
Esquizoide
Esquizofrenia
Picnic
Ciclotimic
Cicloide
Maniodepresiu
Atlhetic
Visiós
Epileptic
Epilepsia

Sheldon (1898-1977): La persona barreja en proporcions variables de 3 components físics i 3 psicológics, relacionats directament.
Classificacióconstitució:3 somatotips (depèn de la càrrega genètica no modificable x factors exògens)
Classificació del temperament: Viscerotònics, somatotònics i cerebrotònics.

La tradició filosoficoliteraria: interessat per continguts de la personalitat relacionats amb els aspectes morals de la persona.
Caràcter: Del grec, amb el qual es designa tant l’instrument com l’efecte de l’acció (marca) evoluciona fins aveure’s com un distintiu.
Teofrast (372 aC escola peripatètica): Inici terme caràcter (trets morals i ètics).
Caracterologia: ciència del caràcter: centrada en descriure’n i classificar els continguts psicològics.
Tipologia caràcter Heymans i la Sernse (1945): Apassionat(sensible, equilibrat, independent, ambiciós) colèric (de reaccions ràpides, intenses, impuslius) sentimental (conservador,sensible, poc espontani, desconfiat) Sanguini (baixa emotivitat, escèptic, superficial) Flegmàtic(calmat, fred, objectiu, poc parlador) Apàtic (poc expressiu, rígid, baixes habilitats socials) Amorf (indiferenciat, sense sentit pràctic, egoista)

2. Estudi científic de la personalitat:
Teories implícites: No científiques (sense base teòrica, resultat directe de l’observació i el coneixement)Teories explícites: conseqüència del coneixement científic i l’aplicació del mètode cientificonatural.

Personalitat: (Funcionament psíquic propi i característic). Manera de ser. No té existència real però com a constructe científic descriu la conducta observable mitjançant la qual arribem a tots els processos i mecanismes psicològics.
2 objectius = 2funcions: Descriptiva: Establint...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts psicologia del treball
  • Apunts Psicologia Del Consumidor (Pirp)
  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS