apunts

Páginas: 6 (1469 palabras) Publicado: 7 de abril de 2013
Unitat 7.Comerç i transport

1.L’activitat comercial. El comerç interior.
Comerç: és el conjunt d’activitats de transacció (compra, venda i lloguer) de mercaderies i serveis a canvi d’altres serveis o de diners, que s’efectua entre un comprador i un venedor.
El comerç és una activitat àmplia i complexa, ja que inclou tant les compres realitzades en botigues properes a casa nostra com lesgrans transaccions internacionals.
Podem distingir dos tipus de comerç:
-El comerç interior: es duu a terme a l’interior de les fronteres d’un estat.
-El comerç exterior: es duu a terme mitjançant els intercanvis entre diversos Estats per mitjà d’importacions i exportacions.
1.1Comerç interior.
La importància de l’activitat comercial s’aprecia des de dos punts de vista: Socialment, ja que enspermet l’accés a tot els productes que necessitem en la nostra vida quotidiana, i econòmicament, ja que genera riquesa i ocupació abundants.
Podem distingir dos tipus de comerç:
-Comerç a l’engròs: Consisteix en l’adquisició d’enormes quantitats de mercaderies per part de grans empreses de distribució (majoristes).Aquestes empreses són les que distribueixen els productes als comerciants de vendaal detall.
De vegades la mercaderia pot tenir diversos intermediaris abans d’arribar al minorista i això fa que, el producte s’encareixi.
-Comerç al detall:Consisteix en la venda de petites quantitats del producte directament al consumidor per part dels comerciants minoristes. Aquest comerç es pot dur a terme en diferents tipus d’establiments: botigues especialitzades, mercats d’aliments,establiments amb molta varietat d’especialitats...
Intermediaris i preus.
Productor

0’68€

Majorista importador
0’15€
Majorista distribuïdor
0’17€
Venedor
0’75€
PVP
1’75€









1.2.Les tendències actuals del comerç interior.(no entra a l’examen)
L’activitat comercial està en constant transformació, ja que s’ha d’adaptar permanentment als hàbits de consum, sobre els qualsinflueix mitjançant la publicitat.
Algunes d’aquestes tendències són:
-Modificació en la presentació dels productes: S’han substituït els productes a granel per productes empaquetats i etiquetats, fet que permet l’autoservei per part del client.
-Incorporació d’avenços tècnics: S’han adoptat nombrosos avenços tècnics com la congelació, el codis de barres, la telecompra...
-Potenciació de lesestratègies de venda: Per tal d’afavorir les vendes, molts comerços fan campanyes de rebaixes i promocions.
-Innovació en el tipus d’empreses:Han sorgit noves fórmules d’empreses comercials, com ara les franquícies i les cooperatives. Una altra fórmula actual és la coneguda com a outlet.
-Diversificació dels espais de venda: Els establiments tradicionals, comparteixen el mercat amb establimentscom ara els hipermercats o els centres comercials.

1.3.Comerç exterior.
El fa un país amb altres països, són les exportacions (es porten productes a un altre país), i les importacions ( es porten productes d’altres països).
1.4.La balança comercial.
És la diferencia entre els béns que un país ven a l’exterior i els que compra a uns altres països
Pot ser negativa o positiva, és positivaquan s’exporta més que s’importa, es a dir, quan venem més que no pas comprem. És negativa quan s’importa més que no pas s’exporta, es a dir, quan comprem més que no pas venem.
1.5.La balança de pagaments.
Balança de pagaments: registre tots els intercanvis econòmics d’un país(inclou els productes, els serveis i els béns finances). Pot ser excedentària o deficitària, és excedentària quan elsingressos superen les despeses que hi ha en un país i és deficitària quan els ingressos són inferiors a les despeses.
Un país no te per que tenir una balança comercial positiva i alhora una balança de pagaments excedentària, per exemple Espanya té una balança comercial negativa, però la balança de pagaments té resultats positius, ja que, gaudeix de molt turisme.
1.6.Elements del comerç.
Per que es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • Apunts
  • apunts
  • Apunts
  • Apunts Romanticisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS