Aqüeducte De Les Ferreres

Páginas: 4 (812 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2015
Aqüeducte de les Ferreres
DOCUMENTACIÓ GENERAL
L’aqüeducte romà de les Ferreres es va construir probablement al segle II, en l’època de Trajà, malgrat que alguns historiadors creuen que es vaerigir durant el mandat d’August, l’emperador que va donar a Tarragona la categoria de capital de la província Tarraconensis.
La part més espectacular de l’aqüeducte que portava l’aigua del riu Francolí al’antiga ciutat de Tàrraco és la que uneix els dos costats del barranc dels Arcs. L’aqüeducte de les Ferreres és el més important de Catalunya. El més important d’Espanya és el de Segòvia.
ANÀLISIFORMAL
Elements de suport i suportats
El tram aeri de l’aqüeducte de les Ferreres té 11 arcs al pis inferior i 25 al superior. El seu sistema de suport és bàsic: els pilars sostenen els arcs de migpunt i l’arcuació inferior sosté l’arcuació superior. Es completa amb una galeria de conducció d’aigua que devia fer uns 2 metres d’alçada.
Espai interior i exterior
L’aqüeducte està constituït a base decarreus rectangulars lleugerament encoixinats i col·locats en sec, sense argamassa, és a dir, sense morter entre les juntes (ciment).
Els pilars inferiors s’organitzen en fileres de carreusesglaonats que esdevenen piràmides truncades, coronades per cornises. Els pilars superiors, en canvi, són prismes rectangulars.
Els arcs d’entre 19 i 21 dovelles (cadascuna de les pedres que forma el arc, enforma de cunya. La dovella que esta en mig es diu dovella clau), tenen una arrancada comuna per a dos arcs a l’hora, cosa que enforteix l’estructura.
Damunt de l’arcuació superior se situa el canal peron circula l’aigua, entre dues parets de maçoneria (construcció de la paret feta de pedres irregulars) arrebossada. El canal fou construït amb morter (ciment) impermeable fet de calç i ceràmica.L’aqüeducte no era només el pont que salva el barranc, sinó tota la conducció en conjunt, des del riu o la font que el proveïa d’aigua fins que desguassava a la ciutat.
La construcció no era fàcil:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aqüeducte De Les Ferreres
  • Aqüeducte de les ferreres. Analisi
  • Laoocont i els seus fills, aqüeducte romà de les ferreres (pau)
  • Aqüeducte
  • ferrero
  • aqueducte de tarragona
  • Aqüeducte De Segovia
  • AQÜEDUCTE DE SEGOVIA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS