Aquelarre De Cervera

Páginas: 13 (3241 palabras) Publicado: 11 de febrero de 2013
Introducció.
L'origen del mot ve d’un camp de cabres (del basc aker = (boc) i larre (camp). Un aquelarre o akelarre, originalment i en basc, és el lloc on les bruixes celebraven les seves reunions i rituals. Actualment, aquesta paraula s'ha traspassat al vocabulari català i es fa servir per designar a qualsevol reunió de bruixes i bruixots. En aquestes reunions se solia venerar un boc negre,animal associat al culte satànic.
Un dels aquelarres més coneguts és el que tenia lloc a la cova de Zugarramurdi (Navarra). El 1610, el tribunal de la Inquisició de Logronyo va iniciar una cacera de bruixes a gran escala que culminà amb la crema de 12 suposades bruixes (5 d'elles simbòlicament, donat que ja havien mort fruit de les tortures). Aquest fet tant comentat a l'època va afavorirl'extensió del terme aquelarre amb el significat de sàbat. Des de l'any 1978 a la població de Cervera (La Segarra) es celebra la festa de l'Aquelarre l'últim cap de setmana del mes d'agost.
Cervera es un municipi de la província de Lleida (Catalunya), es la capital de la comarca de la Segarra. L’Aquelarre de Cervera es la unió entre fira, espectacle de foc i música, es un cap de setmana on pots descobrirun món misteriós i esotèric. Es realitzen rituals i càntics per tal d’invocar el mascle cabró.
L’Assemblea de Joves que son qui van crear la primera edició del Aquelarre es va plantejar uns objectius amb aquesta festa, es segueixen en la festa actual? De que manera ha estat l’evolució de la festa?
Contextualització de la festa i la població.
Cervera és un municipi de la província de Lleida(Catalunya), es la capital de la comarca de la Segarra. Es situada a la part centre meridional, a la vall del riu Ondara.
Cervera es caracteritza per la riquesa del seu patrimoni cultural i monumental. Un total d’onze monuments del municipi estan catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya: el castell (s. XI), l’església de Sant Pere el Gros (s. XI), elrecinte emmurallat (s. XIV), la parròquia de Santa Maria (s. XIV-XV), l’edifici de la Paeria (s. XVII-XVIII), la Universitat (s. XVIII), el nucli històric, el Sindicat (s. XX) i els castells dels nuclis agregats Castellnou, la Prenyanosa i Malgrat.
Un altre bon motiu de visita són les activitats festives tradicionals: el cant de les Completes (5 de febrer), la Passió, Sant Magí (19 d’agost),l’Aquelarre (últim cap de setmana d’agost)...
i la rica i variada oferta gastronòmica.


El que ara es considera l’Aquelarre de Cervera, al 1978 va ser el nom que se li va donar a la festa del barri del Carreró de les Bruixes. L’Aquelarre es la connexió entre música, espectacle, fira esotèrica i foc s’uneixen per deixar pas a un mon misteriós i encantat durant un cap de setmana.

Tradicionalmenta Cervera des de l’any 1978 es celebra l’últim cap de setmana d’agost l’Aquelarre es una festa on hi ha diferents espais, a cada plaça del barri antic hi ha un grup musical, el recinte de la universitat acull la Fira del Gran Boc on s’apleguen tota mena de parades relacionades amb l’esoterisme, un Aquelarret destinat a l’entreteniment dels mes petits de la casa i a que des de petits s’adaptin ales tradicions i agafin costum d’aquestes, i sense oblidar-nos de les nits màgiques que ens fan passar amb el foc, un cap de setmana on tot es crema i tot deu de ser cremat, la festa culmina amb la invocació del Mascle Cabró.
L’Aquelarre de Cervera es una festa inclosa al cicle de l’estiu a finals d’aquest, l’ultim cap de setmana d’Agost amb un sentit satíric i burlesc.
El cicle dels númens oéssers fantàstics, esta relacionat en els personatges fantàstics implantats localment com serien fades, bruixes, entre d’altres. No cal dir que l’Aquelarre de Cervera forma part d’aquest cicle, ja que les figures principals de la festa son els éssers fantàstics que viuen de nit i les fases de la lluna mesuren el seu temps.

Accions del document

ORIGENS DE LA FESTA.
La primera edició...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El aquelarre
  • Aquelarre
  • Aquelarre
  • Aquelarre
  • AQUELARRE
  • Licenciado Cervera
  • Saga El Aquelarre
  • escobas y aquelarres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS