Ara Pacis

Páginas: 5 (1053 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2014
RELLEUS DE L’ARA PACIS


Documentació:
Autor: desconegut
Comitent: Senat romà en honor d’August.
Cronologia: 13-9 aC
Localització: Camp de Mart, al Palazzo Fiano (Roma)

Context històric:

Aquest altar correspon a l’època d’August. Després de l’assassinat de Juli Cèsar, que l’havia declarat el seu hereu, va formar part del segon triumvirat amb Marc Antoni i Lèpid, dels quals es vadesfer posteriorment. Quan va tenir el poder absolut va rebre els títols de imperator, august, pontífex maximus. Va dirigir la lluita contra els asturs, càntabres i els pobles germànics. Va conquerir la conca del Danubi i va proporcionar a l’Imperi una època de pau i esplendor cultural “Pax Augusta”, amb una total falta de llibertat.

El Senat romà va votar la construcció d’un altar que es deviadedicar a la “pax augusta”, en el Camp de Mart, per celebrar el triomf d’August a la Gàl.lia i a Hispània. L’optimisme que succeeix als moments obscurs de les guerres civils es converteixen en simpatia i agraïment cap a l’emperador. La voluntat d’August de restablir l’antic ordre romà sembla no tan sols imposar-se a escala política, sinò també al pla cultural amb l’afloriment de les activitatsliteràries i de les realitzacions artístiques, que presenten un caràcter unitari sorprenent.

La religió oficial divinitzarà l’emperador després de mort i serà adorat per tots els romans i els habitants de l’Imperi per la qual cosa es faran multitud d’estàtues d’August.

En aquesta època l’artista era valorat com un artesà, molts artistes procedien de Grècia donat que hi havia gran passióper l’art hel.lenístic i a més de portar obres escultòriques gregues també importaven artistes grecs com a esclaus.

Al segle XVI es descobriren molts fragments de l’Ara Pacis i foren adquirits pels Mèdici. Malgrat la seva importància no els van relacionar amb l’Ara Pacis d’August. Serà al segle XX quan després de diverses excavacions arqueològiques, l’any 1938 es va inaugurar el monumentreconstruït, tal com és avui dia.

ANÀLISI DELS ELEMENTS FORMALS

Elements formals:
Material: marbre de Carrara
Tècnica: talla
Forma: baix relleu
Textura: polida
Dimensions: 11,60m x 10,65 x 3,68m (alt)

Combinatòria dels elements
Es tracta d’un recinte murat rectangular amb dues portes monumentals que s’obren en els dos costats i amb un altar al centre per sacrificar animals. Tot elconjunt està alçat sobre un pòdium força alt, un pedestal esglaonat. Els baixos relleus decoren les parets exteriors i interiors del monument; a l’interior amb relleus monumentals separats per pilastres amb canelobres vegetals i garlandes; a la part exterior els relleus es troben disposats a dos nivells: l’inferior amb fulles i acants, cignes, serps, gripaus i rèptils; el superior un fris figuratdistribuït en grups: a) els dos frisos externs laterals decorats amb la desfilada en una processó de la família imperial i de funcionaris de l’Estat romà; b) els quatre relleus al.legòrics que flanquegen per l’exterior les dues portes (relleus al.lusius a Enees, Ròmul, Tellus o Terra ).

La composició segueix la tradició del relleu commemoratiu, superposant diferents nivells en el relleu. Lasensació de profunditat s’aconsegueix engrandint les figures o objectes més propers a l’obsevador i donant-los més volum; de tota manera, aquesta no és resolta amb l’objectiu d’una recerca de la realitat, sinó que és utilitzada per establir distincions jeràrquiques posant en primer pla els personatges principals i en segon els personatges menys importants.
El moviment s’expressa gràcies a la granvarietat de posicions dels personatges mateixos.

Estil
Correspon a l’estil clàssic romà de l’època d’August, caracteritzat per la barretja d’elements artístics i culturals grecs i romans. Era habitual que els romans expressessin les seves creences i idees basant-se en els models estètics grecs, això és evident en el tractament de les figures i els plecs dels vestits que denoten la influència...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ara Pacis
  • ara pacis
  • Ara pacis
  • Ara pacis
  • Arco tito y ara pacis
  • Arte: ara pacis augustae
  • Ricard meier y el ara pacis
  • ara pacis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS