Argumentant EVOLUCIO Montsant

Páginas: 5 (1110 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2015
 Argumentant l’evolució

http://www.dumac.org/dumac/habitat/esp/educativo/aves_acuaticas.htm

Llegiu individualment el text que us presentem.

“Les aus aquàtiques que neden per la superfície de l’aigua, tenen una membrana interdigitada perquè és una característica que ha estat seleccionada favorablement en aquest ambient, ja que representa un avantatge per aquellsindividus que la tenen, degut a que s’escaparan abans dels depredadors i no seran caçats. Per tant, com que només arribaran a adults i es podran reproduir aquells que presentin aquesta característica , la podran heretar els seus fills, perquè aquest caràcter està imprès als gens que són els que a través dels cromosomes passaran als fills pels gàmetes. En canvi, els que no presenten aquestacaracterística favorable seran eliminats i per tant no podran passar aquesta característica als descendents. En conclusió, després de moltes generacions, i en el cas que no canviïn les condicions, aquesta població d’aus aquàtiques tindran aquesta característica. És com el que els passa a les rapinyaires, que tenen urpes”. Signat AB

Segur que,després d’haver llegit tot el text, us heu fet una idea globaldel què vol dir el seu autor/a (AB). Ara analitzarem amb més detall el text (s’han subratllat els connectors per facilitar la vostra tasca).

1ª activitat: Analitzem el text

Responeu a les preguntes següents:

1.- Què creieu que intenta explicar-nos l’autor/a? Quin és el fet que s’exposa en aquest text?
L’autor en exposa la idea de l’evolució per selecció natural, ens intenta explicar que lesespècies que tinguin una característica favorable per sobreviure, viuen i passen aquesta característica als seus fills.

2.- Quines justificacions, quines raons, es donen? Quina explicació es dóna en relació al fet exposat? Quins connectors relacionen l’explicació amb el fet?

Justifica l’evolució per selecció natural, i posa l’exemple de les membranes de les aus subaquàtiques. Diu que els quetenien membrana fugien més ràpid dels depredadors i per tant, sobreviuen i es reprodueixen. Llavors els fills tindran aquesta característica, i els que no la tenen moriran a mans dels depredador. L’explicació que fa servir es que els que s’adapten millor a l’entorn sobreviuen.
Els connectors que ho relacionen són: ja que, degut a, per tant i en canvi.

3.- En quines idees científiques fonamental’explicació AB? Quins connectors ha utilitzat per relacionar el fonament amb l’explicació?
Es basa en que els que sobreviuen perquè estan millor adaptats es reprodueixen i passen aquesta característica al seus fills, perquè aquesta característica esta escrita als gens, per això els fills també la tenen.
Els connectors que ha utilitzat són: perquè i en canvi.

4.- Quins avantatges, quins arguments, dónaAB per a recolzar les seves raons? Quines evidències fa servir per convèncer-nos?
Utilitza la selecció natural com a argument, diu que els individus més adaptats sobreviuen i es reprodueixen, mentre que els que no estan adaptats moren.
Posa com a exemple la membrana interdigitada de les aus aquàtiques com els ànecs, també posa coma exemple les aus rapinyaires, que tenen ungles perquè tenint-lessobreviuen millor als llocs on es troben, com les àguiles.

5.- Quina és la conclusió que exposa l’autor d’aquest text?
La seva conclusió és que si les condicions climàtiques que afavoreixen una característica no canvien l’espècie tindrà aquesta característica en el futur.


2ª activitat: Caracteritzem un text argumentatiu


El que acabeu de fer en la 1ª activitat és analitzar un TEXT ARGUMENTATIU.Anem ara a generalitzar, a identificar les seves característiques.

“Un text argumentatiu ens transmet una opinió (no ens comunica una notícia), que és defensada per l’autor/a amb una sèrie d’arguments que li donen suport. Aquesta mena de textos intenta convèncer-nos i acostuma a tractar algun tema polèmic, i naturalment, pretén decantar el nostre parer a favor de les opinions que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Evolució
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolucio
  • Evolucio
  • evolució
  • EVOLUCI N

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS