Art batxillerat

Páginas: 4 (783 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2011
L'ATENEA NIKÉ

En origen etimològic, la paraula prové del mot grec “Αθηνάς Νίκης (que es refereix a la deessa Atenea victoriosa).
L'Atenea Niké, és un temple grec construït a l'acròpolisd'Atenes i commemora la victòria sobre els perses a la batalla de Salamina (448 a. C).

La idea de construir el temple surt al 449 a. C, però, Pèricles s'oposà a aquesta construcció i no va ser fins al421 a. C, quan es començà a construir. Aquesta època és molt important perquè és quan Atenes sobresurt entre les altres Polis gràcies a Pèricles (polític i orador que va portar a la victòria a la lligade Delos a les guerres Mèdiques contra els Perses i que fa la polis d'Atenes pateixi un gran embelliment). També és molt important aquest segle, perquè en ell, es produeix “La Guerra del Peloponès”(anys 431 a. C – 404 a. C), en la qual s'enfronten Atenes contra altres polis, principalment Esparta. D'aquesta guerra, sortirà derrotada Atenes.
Gràcies a la guerra del Peloponès i a Cimó (generald'atenes i rival de Pèricles), l'Atenea Niké es va començar a fer.

A les guerres mèdiques, es crea “la lliga de Delos” , feta per acabar contra els Perses que eren els principals enemics de les polisGregues. Desprès d'acabar amb els Perses, es decideix continuar amb la lliga de Delos per prevenir altres atacs.
Les polis enviaven uns impostos per tal de mantenir la lliga de Delos, i aquestsimpostos van fer que Atenes es convertís en la principal polis de tota Grècia.
Amb això comença una gran etapa per Atenes, coneguda com l'època d'or o l'època de Pèricles. Es començaran a ferreconstruccions (l'acròpolis) i noves construccions que faran que Atenes sigui el centre de cultura de tota Grècia.
És època de Sòcrates (filòsof mestre de Plató), de Sòfocles (important dramaturg grec ambobres com Antígona), d' Hipòcrates (metge creador de l'escola de la medicina científica), de Plató (filòsof alumne de Sòcrates i mestre d'Aristòtil. La seva obra més important és “La República”),...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Història del Art
  • Batxillerato
  • Batxillerato
  • batxillerat
  • Batxillerato
  • Batxillerat
  • Batxillerato
  • Batxillerat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS