ART GREC

Páginas: 6 (1289 palabras) Publicado: 24 de noviembre de 2013
Característiques generals de l’art grec
L’art grec està condicionat bàsicament per cinc conceptes: l’home (sobretot en el període hel·lenístic), la natura, la raó, l’harmonia i la bellesa.
Arquitectura els edificis guanyen esveltesa i elegància gràcies a la importància dels conceptes de bellesa, harmonia, i al gran ús d’efectes òptics.
Escultura va progressar cap a la bellesa a través de lacaptació naturalista de la figura humana, objecte principal de representació.
Pintura gairebé no queden referències, només figures negres i vermelles pintades en àmfores i altres vasos de ceràmica.
Urbanisme: la construcció de la democràcia
L’urbanisme de les ciutats greges va estar condicionat per el caràcter independent de les polis, la topografia muntanyosa del terreny, i la introduccióde la democràcia a Atenes.
Aquestes ciutats estaven sempre emmurallades a causa de la multitud de batalles que tenien els grecs, la ciutat havia de poder defensar-se. Al seu punt més alt s’hi trobava l’Acròpolis, un recinte en el qual es construïen tots els edificis de caràcter sagrat. A més, la implantació de la democràcia va provocar que també s’haguessin de construir edificis polítics isocioeconòmics, que es van organitzar al voltant de la plaça pública (àgora), lloc on es desenvolupaven diverses activitats com les celebracions públiques, assemblees polítiques, administració de la justícia...
Arquitectura
CARACTERÍSTIQUES
Es basava en l’ordre i la raó i els edificis estaven fets a escala humana.
Recerca la bellesa basada en la perfecció i equilibri dels elements que la conformen.Utilitza un sistema constructiu arquitravat i s’estructura a partir de quatre elements: la plataforma (formada per graons), la columna (formada per base, fust i capitell), l’entaulament (arquitrau, fris i cornisa) i coberta (solia ser de dos aiguavessos)
Feia ús d’efectes òptics per tal e que els edificis semblessin perfectes, per exemple, les columnes estaven lleugerament corbades.
ESTILSDòric (VII a.C.): les columnes no tenen base, el fust està format per la superposició de tambors, el capitell no té decoració, l’arquitrau és llis, el fris està decorat amb mètopes i tríglifs.
Jònic (VI a.C.): les columnes tenen base, un fust més esvelt, i un capitell decorat amb volutes. L’arquitrau és de tres franges i el fris està decorat amb relleus o pintures.
Corinti (IV a.C.): lescolumnes tenen base, fust encara més esvelt i capitell adornat amb fulles d’acant.

ARQUITECTURA RELIGIOSA
El temple és la construcció més destacable i l’interior s’hi guardava la imatge divina. Primer estaven construïts de fusta, però més tard van començar a construir-se amb pedra, normalment amb marbre blanc policromat amb blaus, vermells i daurats (els colors s’han perdut). La seva estructurasolia dividir-se en:
Pronaos: espai sagrat on hi havia la imatge de la divinitat.
Naos: espai sagrat on hi havia l’escultura de la divinitat.
Opistòdom: nau adossada on es guardava el tresor del temple
Es poden classificar segons el nombre de columnes de la façana principal (dístil-2, tetràstil-4, hexàstil-6, octàstil-8- o decàstil-10); segons si estan envoltats per una filera de columnes(perípter) o per dues (dípter)...
ARQUITECTURA CIVIL
El més significatiu era el teatre, on es representaven les comèdies i les tragèdies. Es construïen aprofitant el desnivell de les muntanyes, on es disposaven les grades o càvea en forma semi-circular. Als seus peus hi havia l’escena, on es feia la representació i, entre mig, l’orquestra, destinada al cor.
Altres edificis important eren estadis i elsgimnasos o palestres.
ESCULTURA
N'hi havia dos tipus:
Relleu: utilitzat en decoració de timpans i frisos en temples i altars. Podia ser baix o alt en funció de si sobresurtia molt o no.
Escultura exempta: solien ser figures humanes basades en la proporció, l'equilibre, la simetria, l'expresisivitat, el volum i el dinamisme.
En els dos casos es construïen bàsicament en bronze i marbre,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Art grec
  • ART GREC
  • Art Grec
  • Art grec
  • Art Grec
  • Art grec
  • caracteristicas generals art grec
  • ART GREC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS