Arte bizantino

Páginas: 13 (3235 palabras) Publicado: 3 de enero de 2012
historia de l’art

Art bizantí
L’art bizantí neix i es desenvolupa a la part Oriental de l’imperi Romà. Neix a l’any 476 i finalitza al 1453 amb la caiguda de Constantinoble.
És un art que s’inspira en els models clàssics del món hel·lenístic i acabarà tenint una gran influencia sobre l’art medieval cultivat a occident. Aquest art estava lligat d’alguna manera a lareligió, ja que tenia un clar objectiu de representar escenes religioses i de transmetre fe a totes les persones que admiressin l’obra. Tant les obres arquitectòniques com les pintures bizantines tenien una clara finalitat religiosa ( com per exemple el gran nombre de mosaics de temàtica religiosa i les nombroses construccions arquitectòniques destinades a la religió)
L’art bizantí es pot dividiren tres períodes:
El “Segle d’Or” de l’art bizantí (segles V, VI i VII ) és el que correspon a dos períodes històrics: el regnat de Justinià i la dinastia d’Herclis. Fou en aquesta època en la qual es va dur a terme la construcció de Santa Sofia.
El període iconoclasta (726-843), caracteritzada per la prohibició a l’hora d’exhibir imatges religioses i d’èpoques anteriors.
El període posticonoclasta em el qual es va produir el Cisma d’Orient, el qual va derivar al sorgiment de l’Església Ortodoxa oriental. Cal dir que duran aquest periode i van haver dues etapes artístiques de gran importància:
* La dinastia macedònia, coneguda com la “ segona edat d’or “ (867-1056). Durant aquests anys, les arts pictòriques van tenir una presencia molt important en l’art bizantí. Va haver-hi unagran producció de mosaics i de icones. En aquesta etapa predominen les esglésies amb planta de creu grega. L’obra més destacada d’aquest período es l’esglèsia de Nea, contruida a l’any 881.
* Dinastia dels Paleòlegs (1259-1453) etapa la qual va marcar el renaixement de la cultura de Bizanci i l’expansió del seu art als pobles esclaus.

Santa Sofia de Constantinoble
FITXATÉCNICA

EDIFICI: Santa Sofia de Constantinoble
AUTOR: Antemi de Tral.les i Isidor de Milet
CRONOLOGIA: 532-537
TIPOLOGIA: Església
MATERIALS: Maó i marbre
ESTIL: Bizantí
LOCALITZACIÓ: Istanbul- antiga Constantinoble
CONTEXT HISTÒRIC s.V-s.VI
L’emperador Teodosi va morir l’any 395. Aquest fet va provocar una divisió de l’Imperi Romà entre els seus fills Arcadi, al qual li va correspondrela part oriental i Honori, que va rebre la part d’occident. A l’any 476 desapareix l’Imperi Romà d’occident. Per altra banda, l’imperi d’orient assoleix el seu moment de major esplendor durant el segle VI, en època de l’emperador Justinià I (527-565) el qual va voler transformar la ciutat de Constantinoble.
La gran construcció a l’època de Justinià fou la basílica de Santa Sofia.
ANALISIFORMAL
L’església de Santa Sofia de Constantinoble presenta una planta basilical rectangular de tres naus. Quan es va construir l’edifici constava també d’un atri i un iconòstasi ( mur en el qual es col·locaven les icones).
Destaca per la seva gran cúpula central. Al mateix centre de l’església, s’aixequen 4 pilars enormes els quals delimiten un quadrat sobre el qual s’aixeca la cúpula esmentada. Lesdimensions de la cúpula son de 31 metres de diàmetre i 54 metres d’alçada. Els elements que suporten la cúpula son 4 arcs de mig punt els quals defineixen quatre petxines que defineixen el cercle sobre el qual s’aixeca la cúpula.
Per tal de poder resistir el gran pes de la cúpula, es van col·locar dues mitges cúpules a cada extrem de l’eix longitudinal, les quals eres suportades per pilarsdisposats octogonalment.
En alçat, les naus laterals mostren dos pisos d’arcades superposades, i el pis superior funciona com una tribuna des d’on els alts càrrecs podien seguir la litúrgia.
A l’exterior, el que més es destaca és la gran cúpula, assentada sobre un tambor de finestres. El mur també estava ple de finestres. Això unit al color vermell del maó donava una visió sòbria del temple....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arte Bizantino
  • Arte Bizantino
  • Arte bizantino
  • Arte bizantino
  • Arte bizantino
  • Arte Bizantino
  • Arte Bizantino
  • Arte bizantino

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS