Arte contemporaneo

Páginas: 11 (2669 palabras) Publicado: 22 de noviembre de 2011
[pic]

Ana Mendieta. (Cuba 1948 - New York 1985)
Performer, body artist i land artist.

El fet d'haver estat enviada als Estats Units, dins el programa dissenyat per la CIA, anomenat Peter Pan, creat originalment per rescatar de les urpes del comunisme a la infantesa i joventut cubana, va marcar-la de per vida, al quedar absolutament orfe del seu entorn familiar, cultural i territorial.La vivencia de no sentir-se estimada ni protegida, instal.lada en camps d'immigrants a una primera etapa, més tard en centres de rehabilitació juvenil i finalment adoptada per pares temporals o intermitents marca la seva obra i un cop deixada enrrera la infància es proposa com a projecte de vida recuperar a través de l’art aquesta identitat perduda. Constata que Cuba no és la mateixa de quanella va marxar, ni ho són la seva gent, i que eren comptats, els que preservaven les tradicions i costums religiosos, africans, representats en la santeria, barreja de elements catòlics i tradicions africanes.
Mendieta diu que quan crea ho fa parlant a la terra. Tracta a la terra amb un respecte absolut, com si en aquesta substància terra, s’hi trobés tota la saviesa dels seus avantpassats ia través d’aquesta els atorga la paraula per escoltar la sabiessa ancestral. Normalment treballa sola, a l'aire lliure, en llocs inesperats i reclosos. Els seus treballs més emblemàtics estan lligats a la terra , als treballs esculpint amb el cos paissatges terrestres buscant la terra materna, en una forma d’unió uterina, ja que la vivencia personal fou d'inestabilitat, d'inseguretat i unalluita constant per preservar les sòlides arrels culturals que posseïa davant la desvinculació i neutralitat característiques del entorn en que va haver de viure.
 Escuchar
Leer fonéticamente
 
Diccionario - Ver diccionario detallado

[pic] [pic]

Anna Mendieta “Mi arte es la forma de reestablecer los vínculos que me unen al universo. Es una vuelta a la fuente materna. Mediante misesculturas
earthbody, me uno completamente a la tierra (…). Me convierto en una
extensión de la naturaleza y la naturaleza se convierte en una extensión de
mi cuerpo. Este acto obsesivo de reafirmación de mis vínculos con la
tierra, es realmente la reactivación de creencias primitivas, en una fuerza
femenina omnipresente. La imagen que permanece tras haber estado
rodeada por el vientre materno, esuna afirmación de mi sed de ser.
Mediante las esculturas me uno completamente a la tierra. Me convierto
en una extensión de mi cuerpo”.

Ana planteja que la natura és metafísica, que els processos, són processos de vida divina, que són les formes del diví " Viu el seu cos i el seu cos és sagrat. "El seu món és un món màgic ple de formes suggerents, sensuals i tendres, però alhorareivindicatives, renovades i transgressores que transmeten una infinitat de sensacions i vivències que l'espectador sent com a seves "
Ana afirma que un dels seus objectius en crear imatges és que siguin convincents i reals. Per reals entenia que tinguessin el poder de ser màgiques. En la seva obra hi trobem la forta convicció que la finalitat de l'art és enderrocar les fronteres de la contenció i podersortir fora d'un mateix.
Una de les seves peces representatives d’aquesta manera de fer és Mort d'un pollastre, realitzada a Iowa el 1972, en la qual nua, en una sala, mata una gallina a la que treu les plomes per fer-les servir per cobrir el seu cos deixant només descoberta la part del pubis. La dona gallina executa moviments corporals que fan referència a una dansa ritual.
Escuchar
Leerfonéticamente
 
Diccionario - Ver diccionario detallado

[pic] [pic] [pic]

Escuchar
Leer fonéticamente
 
Diccionario - Ver diccionario detallado

Sempre present en la seva obra el símbol del cos femení, la respiració del cos de la dona barrejat amb la terra, les pedres, arbres o gespa, en una representació del cos vivent que es transforma en una altra substància. Aquest ritual...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • arte contemporaneo
  • Arte Contemporaneo
  • Arte Contemporaneo
  • ARTE CONTEMPORANEO
  • Arte Contemporaneo
  • ARTE CONTEMPORANEO
  • Arte Contemporanea
  • arte contemporaneo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS