article febrer

Páginas: 2 (295 palabras) Publicado: 6 de mayo de 2016
GRATUÏTAT O RETRIBUCIÓ EN LES CAUSES DE NUL·LITAT


Tema pastoral complex i cada vegada de major rellevància pràctica. La despesa que genera un procés matrimonial inclou: el cost delTribunal, honoraris del perit i honoraris de l'advocat-procurador. Ens ajustem aquí al primer concepte (despeses generals de cúria) on és possible caminar cap a una total gratuïtat. És unamatèria delicada atès que demana que demana unir dos criteris diferents: facilitar l'accés del fidel als nostres tribunals de justícia i el d'atendre a la sustentació de l'Església, concretamenten l'àmbit dels òrgans de justícia.

La normativa canònica ens remet al dret particular de cada diòcesi el fixar import i extensió de les taxes (c.1649 i CIC arts. 302-308) si bés'aconsella la prudència pastoral d'unificar criteri entre bisbats territorialment propers. El recent Motu Proprio del Papa Francisco regula aquesta qüestió de forma genèrica. Així, fora del'articulat, en el Proemi (VI), es pot llegir: "Cuidin les Conferències Episcopals que, quan sigui possible i salvada la justa i digna retribució dels operadors dels tribunals, s'asseguri lagratuïtat dels processos perquè l'Església, mostrant-se als fidels com a mare generosa, en una matèria tan estretament lligada a la salvació de les ànimes, manifesti l'amor gratuït de Crist pelqual hem estat salvats".

El transcurs del temps il·luminat per la sana doctrina i jurisprudència Rotal anirà donant llums als nostres bisbes diocesans respecte a com es pot administrarjustícia assegurant que ''qualsevol, part o testimonis, pugui participar del procès amb la mínima despesa"(M.P., Règia n° 7.2°). Pel que fa al Tribunal de Sant Feliu, l'equip de treball s'haproposat, especialment en aquest any de la Misericòrdia, davant casos de situació econòmica ben provada, concedir el patrocini gratuït facilitant als fidels la via de l'acolliment judicial.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Article
  • Article
  • Article
  • Article
  • ARTICLE
  • Article
  • article
  • Articles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS