Article TFG

Páginas: 26 (6462 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2015
Relats familiars a l’escola d’Educació Infantil:
el cas de l’adopció
Helena Guirao García
Tutora: Ana Pagès Santacana
Resum
Partint de la base que tot infant construeix el seu propi relat familiar, cal remarcar que en el cas dels infants adoptats, aquest esdevé especial i més complex. Els mestres, doncs, han de saber donar resposta a tots els relats i, en particular, als dels nens i nenesamb una història d’adopció. Per aquesta raó, en el present article presentem un projecte d’acció educativa destinada a mestres d’Educació Infantil d’una escola de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir-los orientacions pedagògiques per treballar els relats familiars dels infants adoptats com una experiència a l’escola. Aquest projecte es fonamenta principalment en la realització d’entrevistes orals amestres d’aquesta escola, els quals tenen o han tingut infants adoptats a l’aula. Per aconseguir els nostres objectius, partim de les seves experiències i, posteriorment, ens plantegem una proposta estructurada en tres blocs: un curs de formació, un canvi en les activitats basades en la família i la creació d’un treball en xarxa intercentres.
Paraules clau: relats familiars, infants adoptats,experiència d’adopció, mestres i escola d’Educació Infantil
Abstract
Taking into consideration that all infants build up their own family background, it is remarkable the fact that regarding adopted children, this becomes special and more complex. Therefore, teachers must be able to answer to all backgrounds and, in particular, to those boys and girls with an adoption story behind. For that reason, inthe current article we present a project on educational action addressed to Early-childhood Education teachers of a school in Barcelona with the objective to offer them pedagogical orientations in order to work the family backgrounds of adopted infants as an experience at school. To achieve our objectives, we work from their experiences and, then, we suggest a proposal which is structured inthree parts: a formative course, a change on the activities related to family, and the networking among schools.
Keywords: family backgrounds, adopted infants, adoption experience, Early-childhood Education teachers and school

1. INTRODUCCIÓ
Actualment, en una societat plural i diversa com la nostra, el concepte de família ha evolucionat en diferent nivells, concretament, en la forma deconstituir-se. Ha passat d’un únic model bàsic, a una realitat més complexa, amb l’aparició d’unes estructures familiars fins fa poc desconegudes.
Donat que l’escola és un reflex de la societat en què vivim, les aules cada vegada contemplen més la presència d’aquesta diversitat familiar. És per això, que des de l’escola és necessari transmetre un concepte de família actualitzat, per tal que els infantspuguin entendre la realitat que els envolta i se sentin inclosos.
L’escola ha d’entendre que cada infant construeix la seva pròpia història familiar, independentment de la seva estructura, i que aquests relats formen part de l’escola i s’han de tenir presents en relació a les dinàmiques i activitats proposades a l’aula.
La motivació d’aquest estudi és descobrir què pensen els mestres sobre elsrelats familiars a les aules d’Educació Infantil, tot focalitzant l’atenció en les històries d’infants amb una experiència d’adopció. El repte, doncs, és aconseguir introduir algunes innovacions en la manera de treballar l’adopció, i transmetre que aquesta no és un tret distintiu de la persona, sinó una manera més de totes les que hi ha de formar una família.
En aquest sentit, pensem que un delsprimers passos que cal seguir per introduir i treballar les històries d’adopció com una experiència a l’escola d’infantil és incentivar la formació dels mestres. D’altra banda, revisar el material didàctic i les activitats en relació a la família i, per últim, impulsar el treball en xarxa intercentres.
Recollint tot el que s’ha dit, el treball que presentem a continuació dissenya un projecte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Article
  • Article
  • Article
  • Article
  • ARTICLE
  • Article
  • article
  • Les articles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS