Article d'iniciació a l'handbol

Páginas: 10 (2332 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2013
Què fa que el meu poble sigui únic?

Cerdanyola, Vallès Occidental, Barcelona, Catalunya, Espanya, Europa 
41º 29' 50'' nord 
2º 7' 50'' est

Altitud: 60 metres sobre nivell del mar (Plana) 
Altitud: 427 metres sobre nivell del mar (Collserola) 
Superfície. 30,6 km2 
Població: 56.065 habitants (any 2004), 58.856 habitants (febrer 2007)
Densitat de població: 1.832,8 hab/km2
RESUMIR!De la prehistòria al segle VII
El testimoni conservat més antic de la presència humana correspon al paleolític superior (600.000 aC). Són eines de pedra fetes per comunitats de caçadors nòmades al costat dels torrents de Can Magrans i Can Domènec, a la Universitat Autònoma, i del riu Sec.
En l'època que va des del paleolític (600.000-5.000 aC) fins a l'edat de ferro (750-550 aC), el territori deCerdanyola va ser habitat per petites comunitats, primer de caçadors recol·lectors 
i més tard, quan va desenvolupar-se el conreu de la terra, d'agricultors.
A finals de la primera edat de ferro van establir relacions comercials amb altres pobles mediterranis. 
Al terme de Cerdanyola s'han excavat una trentena de jaciments i zones d'expectatives arqueològiques, algunes troballes dels quals espoden veure al Museu de Ca n'Ortadó. Destaca, per la importància del conjunt ceràmic i els esquelets de 50 persones localitzats, l'hipogeu del calcolític (2.500-2.100 aC) del carrer de París.
De l'època ibèrica (segles VI-I aC) es conserva l'únic jaciment visitable, el poblat ibèric de Ca n'Oliver. El territori estava densament poblat per la tribu dels laietans. Al poblat del cim del turó de Can'Oliver, de grans dimensions, hi vivien les elits que controlaven altres nuclis de la plana, com l'aldea de Can Xercavins o la granja del campus universitari, on es conreava la terra i es tenia cura de ramats. 
  
Tots aquests poblats van desaparèixer amb la dominació romana (segles I aC - V dC). La vila de Canaletes, una gran explotació que produïa terrissa i vi per vendre, va ser aleshoresl'establiment més important. Per la zona passava una via de comunicació amb Barcino (Barcelona). Després de la caiguda de l'Imperi romà, a l'antiguitat tardana (segles VI-VII dC), hi ha constància d'un nucli agrícola habitat pels primers cristians, als Mallols.

De l'edat mitjana al 1828

La plana estava poc poblada. Després del període islàmic i la conquesta franca, a partir del segle IX, lapoblació vivia a la serra de Collserola i a la serra de Galliners per protegir-se d'atacs, però a mesura que s'estabilitzava la frontera amb al-Andalus, van ocupar la plana per aconseguir terres de conreu.
A Collserola hi havia dues esglésies parroquials, la de Sant Martí i la de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, al voltant de les quals s'organitzaven les famílies pageses en comuns. Elscomuns defensaven els interessos dels pagesos davant dels senyors feudals. Les famílies vivien en masos dispersos i estaven sota la jurisdicció del castell de Sant Marçal. A partir del segle XV, amb l'augment dels rendiments agrícoles i la progressiva dissolució del règim feudal, la majoria de masos van convertir-se en masies, moltes de les quals es conserven avui dia amb funcions d'equipaments oresidències. 
Els propietaris de masies, que ja eren grans explotacions agrícoles, i els senyors del castell de Sant Marçal van traslladar l'església parroquial, a finals del segle XVI o inicis del XVII, de Sant Martí a la plana, construïda en part amb pedres procedents de l'antic temple de Collserola i coneguda avui amb el nom d'església vella de Sant Martí. Amb la producció i venda del vi, a partirdel segle XVIII, moltes famílies pageses de la plana van engrandir i reformar les seves masies, que prosperaren fins a la crisi de la fil·loxera. Les transformacions socials i econòmiques van provocar la formació del primer nucli urbà, a partir del 1828, i Cerdanyola va desenvolupar-se progressivament a les terres de conreu d'antics masos.
Coneix la història in situ, als espais proposats per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Article
  • Article
  • Article
  • Article
  • ARTICLE
  • Article
  • article
  • Les articles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS