ARTROSI

Páginas: 5 (1047 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2015
ARTROSI
QUE ÉS?

Les articulacions són els components de l'esquelet que ens permeten el moviment i, per tant, la nostra autonomia funcional i la vida de relació. Es formen per la unió de dos ossos a través de la càpsula articular. A l'interior de les mateixes existeix, generalment, un fluid anomenat líquid sinovial que és produït per la membrana sinovial. Els extrems ossis que s'uneixen performar l'articulació estan recoberts pel cartílag articular (figura1).



L'artrosi és una malaltia que lesiona el cartílag articular i origina dolor, rigidesa
desa i incapacitat funcional. Habitualment es localitza en la columna cervical i lumbar, algunes articulacions de l'espatlla i dels dits de les mans, l'articulació de l'arrel del polze, el maluc, el genoll i l'articulació del començament deldit gros del peu (figura 2).




Fora d'aquests llocs, l'artrosi és rara i, quan apareix, s'ha de sospitar l'existència d'un dany previ o d'una altra malaltia articular subjacent.
A Espanya, l'artrosi afecta al 10% de la població general, representant gairebé la quarta part del total de pacients atesos en les consultes dels reumatòlegs. La freqüència amb que afecta les persones augmenta amb l'edat(sobretot a partir dels 40-50 anys), tot i que no s'ha de considerar a aquesta malaltia com
una conseqüència ineludible de l'envelliment articular.



PER QUÈ ES PRODUEIX?
No coneixem, de forma definitiva, la causa de l'artrosi. Les investigacions realitzades fins a la data suggereixen que hi ha determinats factors que augmenten el risc de patir aquesta malaltia; l'obesitat, determinadesocupacions i activitats laborals, l'herència i la raça, i l'excessiu exercici físic s'expliquen
entre elles. L'excés de pes corporal incrementa el risc d'artrosi al genoll. També hi ha persones que desenvolupen artrosi en altres llocs per un ús excessiu o inadequat de les articulacions corresponents. És conegut, efectivament, el risc incrementat de patir artrosi de genoll que presenten els futbolistes perhaver rebut cops i lesions repetides en la mateixa.
En algunes famílies és més freqüent que aparegui l'artrosi per transmetre en els seus gens alteracions en la producció de proteïnes (col·lagen) molt importants per a la fabricació d'un cartílag articular normal. Algunes dones amb predisposició hereditària poden desenvolupar artrosi en els dits de les mans. De fet, l'artrosi de les mans i elsgenolls és més freqüent en dones. També es pot néixer amb anomalies en la configuració dels extrems dels ossos que formen les articulacions o amb alteracions que permeten que aquestes es moguin en excés (l'anomenada laxitud articular). En aquestes dues últimes circumstàncies també es veu incrementat el risc de patir artrosi.
L'artrosi no és deguda a certs tipus de clima ni als components de la dieta.Passa a tot el món i de vegades els pacients poden tenir més dolor quan baixa la pressió atmosfèrica o hi ha més humitat, encara que això no signifiqui que la lesió artròsica hagi empitjorat.

QUÈ SÍMPTOMES PRODUEIX?

Tot i que pot no donar símptomes -per exemple en la columna és freqüent trobar signes radiogràfics d'artrosi sense que l'individu tingui dolor, el símptoma fonamental de l'artrosiés el dolor. Aquest dolor sol aparèixer quan s'exigeix un esforç a l'articulació malalta, bé sigui de moviment o de càrrega (per a les articulacions dels membres inferiors i de la columna lumbar) i en general empitjora a mesura que avança el dia. Més endavant, amb el progrés de la malaltia, el dolor pot aparèixer amb el repòs o el descans nocturn.
Després d'una estona de repòs o descàrrega (asseguto ficat al llit), si vostè pateix una artrosi, pot notar que li costa començar a moure l'articulació malalta, que aquesta s'ha tornat rígida. Això li pot condicionar un cert grau de discapacitat funcional. També poden notar-se cruixits amb el moviment de les articulacions. L'artrosi de genoll o maluc pot causar dificultat per aixecar d'una cadira, sortir d'un cotxe o pujar i baixar escales. El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Artrosi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS