arts

Páginas: 8 (1886 palabras) Publicado: 28 de abril de 2013
MORT DE LA MARE DE DÉU

1. El lloc que ocupa l’escena en el conjunt de l’obra.

L'obra sencera és "La Maestà". El retaule és considerat l'obra mestre del pintor italià Duccio di Buoninsegna. Està fet amb temple sobre fusta i va ser pintat entre 1308-1313 en l'època del gòtic. Mesura 214 cm d'alt i 412 cm d'amplada. Va estar col·locat en l'altar major de la Catedral de Siena, llevat d'algunesinterrupcions, fins l'any 1878, actualment es conserva en el Museo dell'Opera del Duomo (Siena).
Apareix decorat en anvers i revers, ja que havia de col·locar-se a la zona de la girola de la Catedral i per tant seria vist per tots dos costats. Està considerada com la pintura sobre fusta més important d'Itàlia, i exercirà una gran influència sobre Simone Martini que repeteix el tema i en elsgermans Lorenzetti. En el segle XVIII va ser desmembrats, separant el banc de la resta del políptic amb el que també es va perdre el disseny original. El frontal mostra la imatge central de la Mare de Déu i el nen amb sants i àngels, envoltada d'escenes de la vida de la Verge i la infància de Crist juntament amb imatges de sants; el revers està dedicat a la Passió i Resurrecció de Crist en vint-i-sisescenes. Les imatges frontals secundàries són de menor grandària, ja que es pretén que els ulls de l'espectador es dirigeixin principalment a la imatge de la Verge amb el Nen. La part posterior amb representacions una mica més grans estaria pensada amb finalitat adoctrinadora, on es mostra el cicle d'assumpció. La part posterior seria vista per la gent que passés per darrere de la girola. és peraixò que en el frontal hi ha una major dedicació a la figura, el seu volum i la seva expressivitat, mentre que el revers té un caràcter més narratiu i amb molta herència bizantina. L'escena escollida està representada en la part del revés, en la part de dalt a la dreta.

2.La citació del passatge del text apòcrif.

El text apòcrif l'he extret d' OTERO, Aurelio de Santos, los evangeliosApòcirfos. Madrid: Biblioteca de los autores cristianos. 1999. Pàg. 576-600 . Llibre de San Juan Evangelista. Teologo.
Els evangelis apòcrifs narren com Jesús confia la seva mare a Joan ''li va encomanar que tingués cura de Santa Maria. Li digué: 'Aquí tens la teva mare', i a ella li digué 'Aquí tens el teu fill', i des d'aleshores el deixeble la va acollir a casa seva i sota la seva atenció. Maria esqueda a Jerusalem a la casa dels pares de Joan vora la muntanya de les Oliveres. Possiblement el lloc on va morir, i on està representat el quadre. El segon any després que el Senyor hagués pujat dalt del cel, Maria va sentir un desig ardent de veure'l i es va posar a plorar, en aquell moment se li va aparèixer un àngel amb un ram de palmera a la mà, la palma del paradís és un motiu vinculat amb elviatge-fugida a Egipte de la Sagrada Família. Una palma de la palmera que s'havia ajupit per alimentar a Maria i Jesús, és transportada i plantada al paradís: la palma o ram esdevé signe del paradís o ''lloc de les delícies'', i per això Maria la pot reconèixer com un senyal de la benaurança celestial. El ram servirà per a dissuadir les forces malèfiques i garantir que Maria pugi al celcorporalment. L'àngel li diu que el seu fill l'espera i que ja es podrà reunir de nou. Ella però demana a l'àngel que es reuneixin tots els apòstols de Jesucrist perquè els pugui veure abans de morir. L'àngel li respon que no es preocupi que Deu omnipotent ho farà. Per últim li demana la seva benedicció perquè cap força satànica se li apropi, però l'àngel li diu que el Senyor, ja l'hi ha donat la proteccióeterna. Després Maria se'n va a fer pregària a la muntanya de les Oliveres amb la palma. L'apòstol Joan és el primer que arriba amb un núvol va baixar i Maria està molt contenta de veure'l i li demana que li guardi la palma lluminosa perquè no li passes res. Poc després van arribar la resta d'apòstols, es retroben i dialoguen amb Maria, consolen a Maria i canten lloances de Déu durant tres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • arts
  • Arts
  • ARts
  • Arts
  • Arts
  • Arts
  • arts
  • arts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS