asdecopas

Páginas: 13 (3059 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2014
LA SEGONA REPÚBLICA (1931-1936)
1. De la Dictadura a la República:
Un cop hagué dimitit Primo de Rivera el gener de 1930, el rei Alfons XIII, encarregà a Dámaso Berenguer la formació d’un nou govern.
El retorn al règim anterior fou impossible per:
1. Els partits dinàstics estaven desprestigiats.
2. L’opinió pública feia responsable al rei de la situació i aquest esdevení moltimpopular.
3. Les forces antidinàstiques van prendre una iniciativa que culminà amb el Pacte de Sant Sebastià (agost de 1930). En aquest s’hi agruparen, a part dels republicans d’arreu de l’Estat, els republicans catalans procedents de diferents formacions catalanistes i gallecs, juntament amb monàrquics convertits al republicanisme com Niceto Alcalá-Zamora. També afegim el socialistaIndalecio Prieto i Ortega y Gasset.

Els signants del Pacte de Sant Sebastià van acordar:
A) La supressió de la monarquia.
B) La proclamació de la República.
C) Creació d’un govern provisional, que assumiria el compromís de convocar unes Corts Constituents les quals elaborarien una nova Constitució i un estatut d’autonomia per a Catalunya (condició indispensable). CNT i PSOE també van donar suport.L’estratègia per enderrocar la monarquia preveia fer coincidir, el dia 15 de desembre, la insurrecció d’algunes unitats de l’exèrcit, i una vaga general que accentués l’agitació social. Tres dies abans dos capitans de l’exèrcit es van avançar a la data i s’aixecaren a Jaca on foren vençuts ràpidament i executats.
L’endemà, alguns representants del govern provisional il.legal de la Repúblicavan ser detinguts i empresonats. Vaga general i conspiració havien fracassat.
El 14 de febrer (1931) Berenguer dimiteix i es nomena president a l’almirall Aznar, el qual convocà eleccions municipals per al 12 d’abril. Els partits signants del Pacte de St. Sebastià presentaren aquestes eleccions com un referèndum sobre la monarquia. Els resultats foren aclaparadors guanyant els republicans en 41 deles 50 capitals de província.

El 14 d’abril es formava el govern provisional amb Alcalá Zamora. A Catalunya Francesc Macià, líder d’ERC (partit de recent formació i guanyador de les eleccions), va proclamar la República Catalana dins de la Federació Ibèrica.
Alfons XIII, s’exiliava.

2. El context: la demografia, l’economia i la mentalitat
2.1 La demografia
Durant el període 1931-1935, escontinua amb la tendència de l’etapa anterior: caiguda de la natalitat i de la mortalitat. Procés de concentració urbana i alentiment de la migració tant exterior com interior degut a la crisi.
Respecte a la població activa, el sector agrari continuava essent molt important.

2.2 L’economia i la societat
La dècada de 1930 es caracteritzà per una crisi econòmica iniciada als EUA el 1929.L’economia espanyola patí el descens de les exportacions, la reducció del capital estranger, la desaparició del corrent migratori (que compensava l’excés de mà d’obra interior). Molts emigrants retornaren.
A Catalunya la crisi no fou tan important així com tampoc pel sector industrial espanyol: la producció era absorvida pel consum intern i no es destinava a l’exportació. El tèxtil català no notà massala crisi ja que es beneficià de la pujada de sous del camp com a conseqüència de les bones collites. Però quan aquests baixaren, sí que patí la crisi. El sector de la construcció va estar sempre en crisi.
Tot plegat conduí a una situació d’atur. Hi hagueren novament mobilitzacions i molts conflictes laborals.

2.2 L’economia i la societat
Pel què fa a la societat hi havia un grandesequilibri en la distribució de la renda i un alt grau d’analfabetisme.
La República va aixecar moltes expectatives entre els sectors més desfavorits esperant un gran canvi amb el nou règim. Però aviat es veié frustrat i això provocà la radicalitació de molts sectors.
La República despertà una gran preocupació entre les mentalitats tradicionals. Cal afegir, a més, que a Europa convivien feixisme i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS