askmadg

Páginas: 4 (952 palabras) Publicado: 14 de agosto de 2014
EL PARTENÓ
El Partenó és un dels principals temples dòrics que es conserven; es troba a l’Acrópolis d’Atenes (Grècia), construït entre els anys 447 i 432 a.C. Les seves dimensions aproximades sónde 69,5 metres de llarg i 30,9 d'ample; les columnes tenen 10,4 metres d'altura.
Està dedicat a la deessa grega Atenea, a la qual els atenesos consideraven la seva protectora.
Els arquitectesIctinos i Cal·lícrates, dirigits per l'escultor atenès Fidias, van dissenyar un edifici per albergar la gegantesca estàtua d'Atenea, obra de Fidias, que es custodiaria en la sala principal del temple.
Totel projecte del temple es va concentrar en la presència de la gran estàtua d'Atenea, de dotze metres d'altura, per això es va dissenyar una sala de 19 metres d'ample.
El temple es va construir sobrel'inacabat Hecatompedon, temple del que es van aprofitar alguns materials.
El Partenó és un dels exemples més significatius de l'ordre dòric grec, encara que combina elements d'ordre dòric i jònicpel que el resultat és una nova forma arquitectònica que podria anomenar-se àtica.
El temple és de planta rectangular, perípter (amb columnes en tot el seu perímetre), octàstil (amb 8 columnes alcapdavant i 17 en els laterals), amfipròstil (rodejat per dos pòrtics) i amb dues sales.

http://www.guiadegrecia.com/atenas/partenon.html




ATENEA
En la mitologia grega, Atenea, també conegudacom Pal·las Atenea, és la deessa de la guerra, civilització, saviesa, estratègia, de les arts, de la justícia i de l'habilitat. Filla de Zeus. Una de les principals divinitats del panteó grec i unadels dotze déus olímpics.
És representada amb una òliba, porta una cuirassa de pell de cabra anomenada ègida que li va donar el seu pare Zeus i és acompanyada per la deessa de la victòria, Niké. És unadeessa guerrera armada i sempre verge. El Partenó d'Atenes, a Grècia, és el seu temple més famós, del qual es la protectora.
Atenea va competir amb Posidó per ser la deïtat protectora d'Atenes,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS