ASSAIG CRISI

Páginas: 9 (2064 palabras) Publicado: 13 de abril de 2015

ASSAIG TMG: L’ACTUAL CRISI, MIRADA CRÍTICA.

Introducció.

Parlar i, especialment, reflexionar de la crisi econòmica que ens està assetjant en aquests moments arreu del món, és una empresa ben difícil. Els moments convulsos, en els que vivim, ens fan prendre consciència de la situació i la vulnerabilitat, en la que ens trobem les persones que no juguem dins les altes esferes del poder,especialment, de l’econòmic. Aquestes reflexions, ens poden portar a conclusions marcades per una gran controvèrsia, o fins i tot, a contemplar aspectes negatius de la societat en la qual vivim i intentem confiar.

En aquest marc de la qüestió que se’ns planteja, els aspectes a ser revisats, comentats o observats son infinits, tot i que si ens aventurem en els casos, se’ns fa evident un elementcohesionador, que ens permet treure unes línies interpretatives del que ens ha dut a l’actual crisi. Com s’ha desenvolupat aquesta, quines són les accions que s’estan duent a terme des de la societat i quines son aquelles que encara no s’estan fent, però que podrien servir per redreçar el rumb. En aquest sentit, la suspicàcia que adquirim al acostar-nos al veritable problema, ens fa plantejar algunesqüestions. Com s’ha arribat en aquest punt? Quin paper hi juguen els poders polítics en tot això? Realment, els poders fàctics, posen facilitats per enllestir la crisi en la que ens veiem immersos? Estem aprenent dels errors comesos, o simplement, som en una fase/estadi més del que s’anomena sistema capitalista? Aquestes, i algunes d’altres, són les qüestions que m’he anat plantejant al llarg de lameva exploració en el tema, i que si més no, els hi volgut anar donant resposta a mesura que intentaré dibuixar al llarg d’aquest assaig.

Repàs dels orígens.

Per acostar-nos més a la comprensió, no absoluta però potser si més encertada, d’aquesta crisi, hem de veure quins han estat els orígens i plantejaments del sistema econòmic actual, que s’ha definit com a neoliberal. Per veure el problemaamb perspectiva i com s’ha arribat a aquesta situació, hem de fer un esforç per intentar observar el camí transcorregut, així podem entendre els diversos matisos, els diferents aspectes, presents en l’actual model econòmic, polític, i de la societat en la que ens trobem, donat per entès que el primer exerceix una forta influència sobre els següents.

Richard Peet, ens exposava en el seu treballsobre “la crisis financiera i la catástrofe ambiental”1, un primer anàlisis molt encertat de l’evolució de l’economia capitalista, en definitiva, ens exposava l’evolució d’aquesta. Se’ns parla d’una primera economia capitalista, sorgida a partir de la fi del feudalisme, encara basada en l’explotació directe dels productes naturals. Aquestes primeres fases del capitalisme van veure’s evolucionades, perla competitivitat, l’evolució de les societats, la crescuda de les necessitats... Una industria capital que anava fent créixer la tecnologia, i de retruc, aquesta tecnologia permetia fer créixer la industria. Segons Peer(2012): “Los limítes del crecimiento fueron establecidos por las mismas relaciones sociales”.

Aquestes limitacions socials i de lluita de classes, que s’incrementaren a inicisdel segle XX, van obligar al sistema econòmic capitalista a reinventar-se, s’inicia el procés cap l’estat del benestar de la mà del fordisme a nivell econòmic, i del Keynesianisme a nivell polític. Unes noves polítiques econòmiques basades en nous conceptes socials i el consum, afavorits per la col·laboració, en la tasca, dels mitjans de comunicació. Però, aquestes passos van desembocar en laconstrucció de noves economies expansives, capaces d’obviar qualsevol frontera física i política.

Aquests excessos van acabar precipitant a l’economia en una nova crisi, tant política com social, que desembocarà en la crisi energètica de 1973. L’economia redirigirà el seu rumb. Es posarà camí a una nova forma de fer política econòmica, arriba el moment de desvincular-se del control de l’estat, i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Assaig
  • Assaig
  • Assaig
  • crisi
  • Assaig en buit
  • Assaig Berger
  • Assaig Indignació
  • Assaig Sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS