“ASSAIG SOBRE L'ENTENIMENT HUMÀ”. JOHN LOCKE

Páginas: 9 (2058 palabras) Publicado: 6 de junio de 2013
“ASSAIG SOBRE L'ENTENIMENT HUMÀ”. JOHN LOCKE

Llibre I

Capítol I. No hi ha principis innats en la ment

1. Explica el punt de partida de J. Locke. Per què creu que les idees innates no són necessàries?
J. Locke creu que les idees innates no existeixen i no son necessàries. Segons Locke els homes poden assolir, només utilitzant les seves facultats naturals, tot el coneixement queposseeixen sense l’ajuda de cap idea innata, ja que seria poc pertinent suposar que son innates les idees del color per a una criatura creada per un déu dotada del sentit de la vista i poder rebre sensacions per mitja dels ulls a partir d’objectes externs.

2.Què vol dir principi especulatiu i principi pràctic?
Un principi especulatiu, filosòficament parlant, esta relacionat amb el pensament. És a dir,un principi del pensament.
El principi pràctic, esta relacionat amb la moral natural de la gent, com ara les coses que estan be y malament, els drets que universalment (sense tenir en compte la llei) creiem que tenim i els deures també. Locke diferencia el pensament universal de les persones amb les idees innates.

4.«El que és, és» i «és impossible que una mateixa cosa sigui i no sigui». Coms’anomenen aquests principis de la lògica?
``el que és, és’’ es un principi especulatiu que s’anomena Principi d’identitat.
«és impossible que una mateixa cosa sigui i no sigui», també es un principi especulatiu anomenat Principi de no contradicció (o contradicció).

Tots dos son preposicions que estan considerades universalment acceptades i no pas idees innates, tot i que segons Locke, aixòno es veritat ja que gran part de la humanitat no te cap noció sobre aquestes preposicions.

5.Explica l’exemple dels nens com argument per demostrar que no existeixen idees innates. Diferència entre capacitat i coneixement. Què vol dir “ser a l’enteniment”?
En quant a l’exemple de Locke; ell considera que els nens i els idiotes (considerem aquets com a aquelles persones que manquen d’algunacosa relacionada amb el raonament ‘’bojos’’) no coneixen tot el del seu entorn i per tant es una raó per dir que no existeixen aquestes idees innates. Segons Locke, es absurd que es pugui pensar que els nens tenen aquestes idees innates a la seva anima però que no ho poden saber. Per tant, aquestes idees no poden existir.

La diferencia entre capacitat i coneixement es clara; la capacitat es innatai el coneixement s’adquireix. Segons Locke, si les veritats poden imprimir-se en l'enteniment sense ser percebudes, no arribo a veure la diferència que pugui haver entre les veritats que la ment sigui capaç de conèixer de manera que es refereix al seu origen. Forçosament totes són innates o totes són adquirides, i serà inútil intentar distingir-les.

Per acabar i poder explicar el quesignifica ser a la ment, hem de fer referència a les paraules de Locke:
‘’Qui parli de nocions innates en l'enteniment, no pot (si d'aquesta manera significa una certa classe de veritats voler dir que aquestes nocions siguin en l'enteniment de tal manera que l'enteniment no les hagi percebut mai, i de les que sigui un ignorant total.
Perquè si aquestes paraules: «ser en l'enteniment» tenen algun sentitrecte, signifiquen ser enteses. De tal manera de ser en l'enteniment i no ser entès, ser en la ment i mai ser percebut, és tant com dir que una cosa és i no és en la ment o en l'enteniment. Per tant, si aquestes dues proposicions: qualsevol cosa que és, és, i és impossible que la mateixa cosa sigui i no sigui, fossin impreses per la natura, els nens no podrien ignorar. Els petits i tots elsdotats d'ànima haurien de posseir en l'enteniment, conèixer com veritables, i atorgar el seu assentiment.’’ (paràgraf traduït.).

Llibre II. Sobre les idees

Capítol VIII. Altres consideracions sobre les idees simples

1.
Què són les idees simples? Posa exemples.
Les idees simples són aquelles que són rebudes per la ment directament per un dels nostres sentits o per varis a la vegada són...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Assaig sobre l'enteniment humà-Locke
  • assaig sobre l'enteniment humà: J.Locke
  • Ensayo sobre john locke
  • ensayo sobre john locke
  • Sobre John Locke
  • Ensayo sobre john locker
  • Resumen sobre john locke
  • Filosofía john Locke David Hume

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS